Revija slovenačkih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Revija filmova pod nazivom “Dani slovenačkog filma” održava se u Jugoslovenskoj kinoteci od 8. do 11. decembra , a organizator je, sedmi put za redom, Društvo Slovenaca u Beogradu Sava, uz podršku Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Svečano otvaranje Revije DSF zakazano je za  sredu,  8. decembar  u 19.30h.

Na reviji će biti prikazano osam kratkometražnih i osam dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Reviju otvara film Živojina Pavlovića »Doviđenja u sledećem ratu«, snimljen 1980. u produkciji Viba filma. Biće prikazana digitalizovana kopija u opremi Slovenačkog filmskog centra, a pre filma, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture Srbije i Slovenije, reviju će otvoriti dramska umetnica Milena Pavlović, ćerka znamenitog pisca i reditelja Živojina Pavlovića.

Većina filmova biće prikazana uz prisustvo autora i producenata, koji će se nakon projekcije predstaviti publici i razgovarati sa voditeljima programa. Na Okruglom stolu, drugog dana manifestacije, ugledne ličnosti iz sveta filma, gosti iz Slovenije i poznavaoci dela Živojina Pavlovića iz Srbije, razgovaraće na temu slovenačkog opusa istaknutog srpskog i jugoslovenskog stvaraoca.

Prateći program revije uređuje dr Ivana Kronja. Pored tema na Okruglom stolu, biće priređena i  promocija knjige dr Ivane Kronje » Estetika Avangarde i eksperimentalnog filma« u izdanju FCS 2020. Likovni umetnik Miloš Tomić odražače radionicu foto-animacije.

Izabrani filmovi biće istovremeno prikazani i u Kulturnim centrima Niša, Novog Sada, Pančeva, Kovina i Smedereva uz pomoć i prisustvo članova slovenačkih kulturnih zajednica i društava. Za publiku u Domu kulture Studentski grad, organizuje se 08.12. projekcija studentskih i eksperimentalnih filmova. Selektor i urednik DSF+ u DKSG je Vladimir Šojat.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x