RIK: Do 18 sati glasalo 25,25 odsto birača na referendumu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Do 18 časova na referendumu za promenu Ustava Srbije u delu o pravosudju glasalo je 25,25 odsto birača, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

Na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), Kovačević je naveo da je u regionu Vojvodine glasalo 28,63 odsto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 24,59 odsto, u Južnoj i istočnoj Srbiji 23,39 a u regionu Beograda 22,88 odsto.

Miladinović je naveo da očekuje da će do zatvaranja biračkih mesta izlaznost na referendumu iznositi do 32 odsto svih birača Srbije.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio je da se prvi rezultati referenduma očekuju večeras nakon 22 časa, a da je rok za konačne rezultate, ako ne bude ponavljanja glasanja, petak 21. januar. Dimitrijević je naveo da su se na po jednom biračkom mestu u Prokuplju, Koceljevi i u Beogradu, nakon prekida, stekli uslovi za nastavak glasanja.

Bivši poslanik u Skupštini Srbije Srdjan Nogo razbio je večeras glasačku kutiju na biračkom mestu na Savskom vencu u Beogradu nakon što je u nju ubacio svoj listić.

Njemu je zbog toga odredjen pritvor od 48 sati.

Glasanje po gradovima:

NIŠ: U Nišu je do 18 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 22,12 odsto upisanih birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić. “Najveći odziv gradjana je u najvećoj niškoj opštini Medijani. Tamo je do 18 časova glasalo 23,83 odsto upisanih birača. Najmanji odziv je u opštini Pantelej. Glasalo je 19,96 odsto stanovnika te opštine”, rekla je Berić. Prema njenim rečima, na području opštine Niška Banja do 18 časova glasalo je 22,17 odsto gradjana, na području opštine Palilula 21,86 odsto, a na području opštine Crveni krst 21,37 odsto. Berić je kazala da će na biračkom mestu broj 12 na području opštine Medijana gradjani moći da glasaju do 22.00 sata, zato što je jutros to biračko mesto, zbog organizacionih problema, otvoreno sa dva sata zakašnjenja. “Preliminarne rezultate očekujemo već oko 22.00 časa, s obzirom da je mali broj gradjana glasao, a i brojanje će biti jednostavno jer su ponudjene samo dve opcije”, izjavila je Berić. Na području grada Niša ima ukupno 176 glasačkih mesta, a pravo glasa ima 231.831 gradjanin.

PIROT: Do 18 sati u Pirotu je na referendumu o ustavnim promenama glasalo je  preko 20 posto od ukupnog broja upisanih birača, izjavio je  predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković. “Glasanje se odvija bez problema i uz poštovanje epidemiološkoh mera na biračkim mestima”, rekao je Milenković. Biračka mesta se zatvaraju u 20 sati. Milenković procenjuje da će izlaznost birača u Pirotu biti preko 30 posto.

 ČAČAK: U Čačku je do 18 sati na referendumu za promene Ustava Srbije u oblasti pravosudja glasalo 25,81 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Pravo glasa u tom gradu ima 95.708 punoletnih gradjana. Oni mogu glasati na 104 biračka mesta.

KRAGUJEVAC:  U Kragujevcu, do 18.00 na referendumu o ustavnim promena, po podacima sa 12 reprezentativnih biračkih mesta izašlo je 19,18 odsto gradjana, saopšteno iz gradske uprave. Najveća izlaznost  je zabeležena na biračkom mestu 23 u Mesnoj zajednici Palilula, u Osnovnoj školi Moma Stanojlović,  gde je glasalo 22,93 odsto upisanih. Na oglednom biračkom mestu 84 u Mesnoj zajednici Ždraljica – Dom kulture do 10.00 je izašlo 21,79 procenata od upisanih sa pravom glasa. U Kragujevcu na 168 glasačkih mesta pravo glasa na referendumu o ustavnim promenama u pravosudju ima 155.293 gradjana.

GORNJI MILANOVAC: U Gornjem Milanovcu je do 18 sati glasalo 26,6 odsto upisanih birača na referendumu o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosudja.
Kako je rečeno agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), glasanje protiče u najboljem redu. U birački spisak Gornjeg Milanovca upisan je 35.561 punoletan gradjanin.
Oni mogu glasati na 66 biračkih mesta.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x