RIK doneo uputstvo o glasanju na referendumu u uslovima epidemije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: YouTube Republička izborna komisija video printscreen
Podelite vest

Republička izborna komisija (RIK) donela je uputstvo za sprovodjenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava raspisanom za 16. januar 2022. godine u uslovima epidemije korone, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Uputstvom je odredjen način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta koje mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja, definisana je procedura tokom glasanja kao i uslovi zaštite od korone, a utvrdjena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbedjivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak izmedju paravana za obezbedjivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki gradjanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra izmedju članova glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu – glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrdjuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Predvidjena su u pravila za glasanje van glasačkog mesta, koja podrazumevaju da je lice koje prima o tome obaveštenje dužno da glasača upita o razlogu zbog kojeg neće glasati na glasačkom mestu, odnosno da li je oboleo od korone.

Ako gradjanin boluje od korone, ima simptome te bolesti ili mu je odredjena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navedeno je, izmedju ostalog, u uputstvu RIK.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x