RIK: Po biračkom spisku 6.510.233 glasača, sutra počinje štampanje referendumskih listića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: YouTube Republička izborna komisija video printscreen
Podelite vest

U Srbiji, po jedinstvenom biračkom spisku za glasanje na predstojećem referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosudja je 6.510.233 glasača, konstatovala je večeras Republička izborna komisija (RIK).

Na sednici RIK-a je najavljeno i da će sutra početi štampanje glasačkih listića, te navedeno da još uvek nije poznato da li će glasanje na referendumu biti organizovano i na Kosovu i Metohiji. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključilo, u ponoć 31. decembra prošle godine, jedinstveni birački spisak za glasanje na predstojećem referendumu.

On je napomenuo da je resorno ministarstvo time postupilo u zakonskom roku i da je RIK-u dostavilo jedinstveni birački spisak. Dodao je da će odluka o broju birača biti objavljena u Službenom glasniku Srbije, a u skladu sa odlukom RIK-a o njenom objavljivanju. Dimitrijević je rekao i da se, po zakonu, glasački listići štampaju na jednom mestu i da će njihovo štampanje početi sutra u 10.00.

Na sednici su odredjena tri članice iz RIK-a koje će činiti Komisiju koja će kontrolisati ceo prosec u vezi sa štampanjem glasačkim listićima. Dimitrijević je najavio da će i on prisustvovati tom procesu. Upitan da li RIK ima informaciju da li će glasanje na referendumu biti organizovano i na Kosovu i Metohiji, Dimitrijević je odgovorio odrečno.

“Nemamo bilo kakvu informaciju, a kada budemo imali, bićete obavešteni”, rekao je on.

Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosudja zakazan je za nedelju, 16. januar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x