Robne rezerve Srbije povećavaju zalihe svih proizvoda za tromesečne potrebe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Arhivski snimak Foto: O.S.R.
Podelite vest

Republička direkcija za robne rezerve Srbije će zalihe svih proizvoda povećati tako da mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju da dodje do nepredvidjene situacije ili poremećaja na tržištu, objavile su danas “Večernje novosti”.

Republička direkcija za robne rezerve će da poveća pre svega zalihe energenata, pšenice, kukuruza, šećera i ulja, rečeno je listu u Ministarstvu trgovine.

Za pojedine proizvode koji se uvoze u Srbiju, poput pirinča, pasulja i soli, količine zaliha će biti uvećane kako bi zadovoljile potrebe za duže od tri meseca.

U slučaju poremećaja tržišta, kako su naveli u ministarstvu, Srbija će kao proizvodjač hrane, svojom carinskom politikom da žaštiti domaće tržište, odnosno spreči izvoz strateških proizvoda i tako obezbedi punu snabdevenost osnovnim životnim namirnicama.

Kako je rečeno za “Večernje novosti”, na odluku o povećanju robnih rezervi uticala su dešavanja na globalnom nivou, pre svega stalni inflatorni pritisci na cene osnovnih životnih namirnica.

Drugi razlog je moguće izbijanje konflikta izmedju Rusije i Ukrajine, zemalja koje su ozbiljni proizvodjači hrane i energenata, zbog čega su mnoge države povećale količine svojih rezervi, pa je tako Kina povećala svoje zalihe za godinu i po dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x