Roditelji u Merošini: Zbog cene mesečnih karata za prevoz ne možemo da školujemo decu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Merosina protest Foto: Sbija vesti
Podelite vest

Roditelji dece koja pohađaju niške srednje škole i fakultete okupili su se  ispred zgrade opštine u Merošini jer su nezadovoljni  cenom mesečne karte Nišekspresa na relaciji Merošina – Niš.  Trenutna cena od oko 100 evra predstavlja  ogroman izdatak za većinu porodica koje žive u 26 sela ove opštine. Od opštinskih vlasti očekuju brzo rešenje problema, jer će, kažu, doći u situaciju da prodaju kuće da bi školovali decu. Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina kaže da su mu “ruke vezane” jer Nišekspres ima ugovor sa ministarstvom saobraćaja za obavljanje međugradskog saobraćaja.

Cena karte od Niša do Merošine iznosi 9700 dinara, do udaljenijih sela u opštini i do 12.ooo. Ko ima dva ili tri učenika, potrebno je malo bogatstvo da bi deci omogućio samo prevoz do škole, bez  užina, odeće, obuće, knjiga. Opštini Merošina pripada 26 sela i svi u ovim selima imaju isti problem sa jedinim prevoznikom, a to je Nišekspres. Među okupljenima bilo je roditelja iz Krajkovca, Balajnca, Devče, Bresta i naravno Merošine.

“Kako je moguće da mesečna karta do Aleksandrova koje je udaljeno samo tri kilometra od  Merošine košta 3080. dinara, a do Merošine 9700. zapitao se Marjan Miladinović.

Okupljeni roditelji zatražili su da im se obrati predsednik Opštine, Saša Jovanović, a od vlasti očekuju hitno rešenje problema. Jovanović im se obrati rečima da su  stalnim razgovorima sa diektorima Nišekspresa i saglasio se da je cena mesečne karte previsoka, jer i on ima dvoje dece koja se školuju u Nišu.

“U četvrtak smo razgovarali sa direktorima Nišekspresa, i o svemu hoće da razgovaraju osim o cenama karata”, rekao je Jovanović.

Kontaktirao je i Grad Niš i zatražio da se gradska linija produži od Aleksandrova do Merošine, međutim dobio je odgovor da su to subvencionisane  linije koje je nemoguće produžiti do susedne opštine, jer je to onda međugradski prevoz.

Po njegovim rečima za obavljanje međugradskog saobraćaja Nišekspres je pre dve i po godne zaključio ugovor sa ministarstvom saobraćaja na sedam godina i tako postao jedini prevoznik na teritoriji  Merošine.

Građani su na protestu zatažili raskid ovog ugovora, na šta im je Jovanović odgovorio da je nemoguće, jer opštinska vlast nije ni ugovarala, ni potpisivala.

Foto: Sasa Jovanovic
predsednik Opstine Merosina
Srbija vesti

Kao jedno od rešenja problema Jovanović je naveo subvencije za prevoz učenika i studenata, kojih je po njegovim rečima u Merošini oko 400, ali da će to biti moguće tek od sledeće godine kada se taj izdatak predvidi budžetom. Podsetio je da Merošina spada u 4. red nerazvijenih opština u Srbiji, pa je svaki izdatak ovakve vrste problem. Precizirao je da bi se radilo o pomoći od 4000-5000 mesečno, a ne o plaćanju celog iznosa mesečne karte.

Milan Ilić iz sela Brest ima dvoje dece u niškim srednjim školama

“Nišekspres može ove zime da podigne cenu na 20.000, onda treba da platim 40.000. Odakle? Treba da prodajemo kuće da bi decu školovali”, naveo je Ilić.

Komentar na cene karata potražili smo putem mejla i od Nišekspresa, do zaljučenja teksta nismo dobili.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x