Radno vreme Muzeja Jugoslavije je tokom rodjendanske nedelje je svakog dana od 10.00 do 18.00 časova.

Rodjendanska nedelja Muzeja Jugoslavije uz besplatan ulaz

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: facebook Muzej Jugoslavije / Museum of Yugoslavia
Podelite vest

Muzej Jugoslavije 1. decembra 2021. godine obeležava 25 godina od osnivanja i tim povodom će biti otvorena izložba o industrijskom nasledju “O fabrikama i radnicima”, koja se realizuje u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike.

U rodjendanskoj nedelji, od 29. novembra do 5. decembra, biće realizovani i mnogi drugi edukativni i zabavni programi. Ulaz će tokom ovih sedam dana biti besplatan.

U ponedeljak 29. novembra posetioce očekuje nastup hora “Naša pjesma”, koji će na nekoliko lokacija u muzejskom kompleksu i više puta tokom dana izvoditi repertoar revolucionarnih pesama, kao i autorsko vodjenje kroz izložbu “Umro je drug Tito”, u Kući cveća od 13.00 časova.

Na Dan muzeja, 1. decembra, publika će moći da poseti deo postavke “O fabrikama i radnicima”, koju Muzej Jugoslavije realizuje u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike. Ideja da se jedna izložba realizuje u dva prostora i da u pripremi učestvuje autorski tim koji predvode po dva kustosa iz svake institucije, proistekla je iz stremljenja oba muzeja da istražuju, štite i predstave javnosti industrijsko nasledje.

Izložba se bavi industrijalizacijom na teritoriji današnje Srbije, od njenih ranih pojava, sredinom 19. veka, do danas. Ova važna tema biće sagledana iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke.

Prvo autorsko vodjenje kroz deo izložbe u Muzeju Jugoslavije biće organizovano već u subotu, 4. decembra u 13.00 časova, dok će nastavak postavke u Muzeju nauke i tehnike posetioci moći da vide od 7. decembra.

U petak, 3. decembra, na aktuelnoj postavci “Muzejska laboratorija” biće organizovana kamerna vodjenja, za male grupe, kako bi posetioci i kustosi otvoreno porazgovarali o izložbi, temama koje ona pokreće i njenim budućim izmenama.

Ovakvo, interaktivno, tumačenje postavke deo je kontinuiranog istraživanja i preispitivanja jugoslovenskog nasledja, kojim se u “Muzejskoj laboratoriji” kustosi bave.

Broj posetilaca po svakom od vodjenja je ograničen. Prijavljivanje za jedan od termina u 13.00, 14.00, ili 15.00 časova je obavezno na info@mij.rs i potrebno je naglasiti termin za koji se posetilac prijavljuje.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana muzeja završava se u nedelju, 5. decembra, kada najmladje posetioce i njihove pratioce, očekuje “Porodični dan”.

Deca će imati priliku da pomoću mape pronalaze eksponate – poklone koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života iz celog sveta – na stalnoj postavci Muzeja i tako putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče o istorijskim dogadjajima i ličnostima, udaljenim kulturama i njihovim običajima.

U subotu i nedelju, 4. i 5. decembra, biće održana i redovna vodjenja kroz kompleks Muzeja, na engleskom u 11.00 časova i na srpskom u 12.00 časova.

Radno vreme Muzeja Jugoslavije je tokom rodjendanske nedelje je svakog dana od 10.00 do 18.00 časova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x