RSE: Propao pokušaj Brisela za sastanak pregovarača Beograda i Prištine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu se sastali u utorak u Briselu, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

Kako je danas preneo Radio slobodna Evropa (RSE), od tog sastanka je zavisilo da li će evropski posrednici organizovati susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lideri su se prošle godine sastali svega u dva navrata, tokom leta.

Pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljmi (Bislimi) su se u niz navrata u utorak sastali odvojeno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Uprkos nastojanjima, Lajčak nije uspeo da okupi dve strane za zajedničkim stolom. Nekoliki puta se u utorak najavljivao zajednički susret ali su se pregovarači vraćali u sedište EU isključivo zbog konsultacija sa evropskom stranom.

To nije prvi put da se Petković i Bisljimi nalaze u Briselu zbog dijaloga ali da ne održe sastanak. Poslednji put su se sastali 8. septembra prošle godine.

Petković je u utorak uveče, posle završetka konsultacija sa Lajčakom, novinarima rekao da je srpska delegacija provela deset sati u zgradi EU.

On je potvrdio da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je, kako je naveo, Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom. Bisljimi se nije izjašnjavao o toj tvrdnji, dodaje RSE.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x