Za građane na stovarištima ove godine neće biti ni uglja iz Kolubare, ni uglja iz Kostolca

RTS: Nedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, neće ga biti za građane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Facebook JP EPS RB KOLUBARA
Podelite vest

Vlada Srbije je odobrila EPS-u da do kraja 2023. uveze četiri miliona tona uglja, kako bi se obezbedio nesmetan rad obrenovačkih termoelektrana, koje pokrivaju polovinu potreba za strujom u zemlji, a rudnik „Kolubara“ sada daje trećinu manje uglja neophodnog za zimu, objavila je Radiotelevizija Srbije.

U kolubarskim rudnicima radi se u tri smene i svom raspoloživom mehanizacijom. Odlagač na kojem je zimus došlo do havarije biće u funkciji do kraja godine.

Kolubarski kopovi dnevno daju oko 62.000 tona uglja, a krajem leta kopaće se, kako najavljuju, 80.000 tona. Ipak, uvoz je neophodan, prenosi RTS. Za proizvodnju jednog megavat sata struje, u proseku je potrebno 1,6 tona uglja i u ovom trenutku jeftinije je uvoziti ugalj nego struju.

„Ugovorili smo 300.000 iz Pljevalja iz Crne Gore i 100.000 iz Banovića. To je ugalj nešto kvalitetniji nego naš, što će nam pomoći i da dignemo kvalitet ovog našeg uglja. Odnosno u trenucima kada imamo pad snage da podignemo snagu, na taj način ćemo smanjiti upotrebu mazuta“, izjavio je izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS-u Milan Jakovljević.

Računa se i na uvoz uglja iz Bugarske, Rumunije, ali je problem transport koji i povećava troškove. Najavljena je mogućnost uvoza i sa Kosova i Metohije – potencijal je ogroman, ali saradnju diktira politika, naveo je RTSU kolubarskim rudnicima je pet kopova, a plan je da 2025. rade samo tri: “Tamnava zapadno polje”, “Polje E” i novi kop “Radljevo” koji će obezbediti dovoljno kvalitetnog uglja.

Za građane na stovarištima ove godine neće biti ni uglja iz Kolubare, ni uglja iz Kostolca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x