Rudar iz Aleksinca: Kolege ćute o nesreći jer se plaše za posao

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Organizacija 28. Jun
Podelite vest

Rudar rudnika “Soko” kod Aleksinca Nebojša Stanojević izjavio je da je izabrao da ne ćuti i da ne želi da se njegovih osam kolega koji su prošle godine poginuli u tom rudniku zaborave, dodajući da drugi ćute jer se plaše za posao.

“Al’ ja biram da ne ćutim, neću da zaboravimo naše kolege, njih osmoro koji su poginuli, a da niko nije kriv. Kako, bre, niko nije kriv, a ljudi nema? A znali su da se povećava nivo metana danima. Druge moje kolege, sve dobri ljudi, al’ ćute, plaše se za posao. To, ako progovoriš, ne samo ti, već i svi tvoji ostaju bez posla”, rekao je Stanojević za nedeljnik NIN.

Prema njegovim rečima, dogodila se ta nesreća u rudniku 1. aprila 2022. godine, nakon toga i dva masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu 3. i 4. maja ove godine, a da za sve to “niko nije kriv”.

“Osuđuju svi, ali ćute i znaju svi ko je kriv. Svi znaju da su to ovi na vlasti. Ćute svi, al’ misle isto. Znaju svi celokupnu situaciju u društvu i odakle to potiče. I nije naša nesreća od juče, ovo je vrh svega što je prethodilo. Kakva, bre, demokratija? Pa oni ucenjuju ljude, prete otkazom ako rudari, ej ta snaga, ćute i idu na mitinge. Šta će. I ja sam bio… Ako ne odeš – otkaz”, naveo je Stanojević.

Naveo je da se proboj metana u rudniku očekivao danima, ali da je na rukovodstvo Sokobanje vršen ogroman pritisak iz Resavice da se radovi nastave.

“Ono što se krilo je da je na rukovodstvo Sokobanje vršen ogroman pritisak iz Resavice i da su traženi metraža i ugalj, i da su morali da narede iskopavanje uprkos svim upozorenjima”, kazao je rudar.

Dodao je da se “odlično zna” ko je odgovoran krivac, ali da “država stoji iza toga”.

“Nova ministarka Dubravka Đedović je dolazila posle nesreće u Sokobanju, a sada niko više i ne priča o toj nesreći, niti da krivci treba da odgovaraju. Niti iko razmišlja kako se osećaju te porodice, niti ih obilaze”, rekao je Stanojević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x