Rudarska inspekcija: Do trovanja u rudniku Štavalj došlo zbog povećane koncentracije jamskih gasova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre, Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

 Prema preliminarnom izveštaju Republičke rudarske inspekcije, do trovanja rudara u rudniku uglja Štavalj kod Sjenice 11. januara došlo je usled povećane koncentracije jamskih gasova i nedostatka dovoljne količine kiseonika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Usled otkopavanja na otkopnom radilištu (NO-1) došlo je do kontakta sa otkopanim delom jame, zatim do mešanja svežeg vazduha i vazduha iz otkopanog dela, koji ima smanjen procenat kiseonika, zbog čega je smanjen procenat kiseonika u ukupnoj količini vazduha u prostoriji u kojoj su se nalazili zaposleni”, navedeno je u današnjem saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naložila je vanredni inspekcijski nadzor zbog ovog događaja u rudniku Štavalj oko 9.00 časova 11. januara.

U Dom zdravlja u Sjenici se zbog zdravstvenih problema tog dana javilo sedam zaposlenih, od kojih su tri radnika zadržana na bolničkom lečenju, a četiri su upućena na kućno lečenje i oporavak.

Prema poslednjim informacijama, rudari koji su na bolničkom lečenju osećaju se dobro i očekuje se da, nakon odobrenja lekara, uskoro budu pušteni iz bolnice, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x