Rusija: Oštećena svemirska letelica za snabdevanje srušila se u okean

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

FILE - This undated photo released by the Roscosmos State Space Corporation shows the International Space Station (ISS). An uncrewed Russian supply ship docked at the International Space Station has lost cabin pressure, the Russian space corporation said Saturday, noting that the incident doesn't pose any danger to the station's crew. (Roscosmos State Space Corporation via AP, File)
Podelite vest

Ruska svemirska letelica za snabdevanje Progres MS-21, koja se zbog oštećenja iskrcala sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), zapalila se danas po povratku na Zemlju i srušlila u Tihi okean.

Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je danas da je letelica izašla iz orbite i ušla u fazu spuštanja na Zemlju, ali se pri ulasku u atmosferu zapalila i srušila u okean, prenosi TASS.

“Delovi letelice koji nisu izgoreli pali su u izolovani deo Tihog okeana i potonuli”, navodi se u saopštenju korporacije na Telegramu.

Šef Roskosmosa ranije je saopštio da su se na ISS pojavile dve anomalije u proteklih nekoliko meseci.

“Anomalije su poremećaj sistema termičke kontrole na letelici Sojuz-22 i brodu za snabdevanje Progres-21. Formirana je komisija za hitne slučajeve. Rezultat obe anomalije je isti, ali njihovi uzroci mogu biti različiti”, rekao je šef Roskosmosa.

Na teretnoj svemirskoj letelici Progres MS-21 detektovano je curenje rashladne tečnosti 11. februara dok se pripremala da se iskrca sa ISS.

Na svemirskoj letelici za prevoz posade Sojuz MS-22 kvar je detektovan 15. decembra kada je nakon udara mikrometeorita iz jedne od komora počela da curi rashladna tečnost što je dovelo do više temperature u kabini.

Roskosmos nakon analize kvara saopštio je da će lansirati drugu letelicu, Sojuz-23 koja će tri člana posade Medjunarodne svemirske stanice (ISS) vratiti na Zemlju.

Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i astronaut NASA-e Frenk Rubio stigli su u ISS koja orbitira oko Zemlje u septembru letelicom Sojuz MS-22 i trebalo je da se njome vrate kada budu završili misiju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x