Rusija za danas obećala prekid vatre, stradala dva ruska generala, Svetska banka odobrila pomoć Ukrajini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Markus Schreiber)
Podelite vest

Rusija za danas obećala prekid vatre i humanitarne koridore, ukrajinske vlasti saopštile da je u borbama kod Harkova stradao ruski general Vitalij Gerasimov, Rusi nisu potvrdili ovu informaciju. Sinoć kasno, Upravni odbor Svetske banke odobrio paket pomoći Ukrajini vrednosti 489 miliona dolara.

Ruske vlasti obećale su da će danas otvoriti humanitarne koridore za evakuaciju civila koji nameravju da napuste nekoliko ukrajinskih gradova posle nekoliko neuspešnih pokušaja.

Primirje bi trebalo da stupi na snagu u 10.00 po moskovskom vremenu (7.00 po srednjoevropskom) i od tada se predviđa evakuacija civila iz nekoliko gradova, među kojima iz Kijeva, Harkova i Mariupolja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u ponedeljak uveče optužio rusku vojsku za neuspeh evakuisanja civila putem humanitarnih koridora.

Ruske snage na terenu nastavljaju da se razmeštaju oko gradova ili ih granatiraju, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.

————————————————-

Ruski general Vitalij Gerasimov poginuo je u borbama oko Harkova, drugog grada po veličini u Ukrajini, koji Moskva pokušava da zauzme od početka invazije, saopštila je danas ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

General-major Gerasimov (45) se ranije borio sa ruskim snagama i u Siriji i Čečeniji i učestvovao u zauzimanju crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

Ruske vlasti za sada nisu potvrdile tu informaciju.

Još jedan ruski general je poginuo ranije u borbama. Ruske vlasti su potvrdile smrt u Ukrajini general-majora Andreja Suhoveckog, komandanta 7. vazdušno-desantne divizije.

Suhovecki je takođe učestvovao u vojnoj intervenciji Rusije u Siriji.

—————————————————

Upravni odbor Svetske banke odobrio je hitni paket pomoći od 489 miliona dolara za Ukrajinu, saopštila je kasno sinoć ta finansijska institucije.

Svetska banka je 1. marta saopštila da priprema hitnu pomoć od tri milijarde dolara za Ukrajinu, od kojih je najmanje 350 miliona trebalo odmah da bude deblokirano.

Međutim, upravni odbor je odlučio da izdvoji veći iznos.

“Ta pomoć je namenjena ukrajinskoj vladi da obezbedi osnovne usluge građanima, među kojima su plate medicinskim radnicima, penzije i i isplata socijalne pomoći za ugrožene”, navela je Svetska banka.


Najmanje devet osoba, uključujući dvoje dece, poginulo je u vazdušnom napadu na grad Sumi, oko 350 kilometara istočno od Kijeva, saopštila je danas ukrajinska služba za vanredne situacije.

“Neprijateljski avioni su podmuklo napali stambene objekte”, navela je ta služba i dodala da se bombardovanje dogodilo sinoć oko 23.00 po lokalnom vremenu.

Sumi, koji se nalazi kod granice sa Rusijom, već nekoliko dana je poprište velikih sukoba.


Rano jutros četiri vozača iz Srbije koji su više od 12 dana bili na graničnom prelazu Jagodin na ukrajinsko-poljskoj granici prešli su u Poljsku i uskoro se očekuje njihov pokratak u zemlju, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Naši vozači su napustili Ukrajinu s kamionima i robom koju su prevozili, zahvaljujući naporima državnih organa Srbije i PKS.

Nadomak Кijeva nalazi se još jedan srpski vozač kamiona i preduzimaju se sve aktivnosti kako bi i on bio evakuisan i vratio se u zemlju, navela je PKS.

Najnovija vest: Bezbedni koridori za evakuaciju civila od ruskih napada na Ukrajinu otvoreni su, rekli su zvaničnici obe strane.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x