Ružić: Školska slava uz sečenje kolača elementarno pravo verujućih građana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je obeležavanje školske slave Svetog Save uz sveštenika i seču slavskog kolača “elementarno pravo” koje verujući građani mogu da iskoriste, i da je to u skladu sa Ustavom Srbije.

“Naravno da postoje ljudi koji su ateisti, poput dotične direktorke (škole u Sečnju), ali to ni na koji način ne znači da kada ste direktor, u skladu sa onom krilaticom ‘država to sam ja’, to nije tako. Ustav sve ovo dozvoljava, bez obzira što su crkva i država odvojene”, rekao je Ružić.

Ocenio je da “nema potrebe da se baca senka na obeležavanje školske slave Sveti Sava”, kao i da je “prirodno da se seče kolač”.

Ministar se osvrnuo i na uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja, koje je predviđeno Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, ističući da se tome stremi, ali da “nije imperativ u ovom trenutku”.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije govori da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a da je srednje besplatno, odnosno da trenutno nije obavezno.

“Ukoliko se ovaj strateški orijentir bude realizovao do 2030. godine, svakako će biti potrebno da i naš najviši pravni akt pretrpi promenu u tom delu, tako da u svakom slučaju to jeste nešto čemu težimo, stremimo, ali je referentna analiza svakako potrebna”, kazao je Ružić.

Objasnio je da je prethodno neophodno definisati sve prethodne korake i uraditi kvalitetnu analizu mreža srednjih škola, kako bi se “jasno definisala mogućnost veće dostupnosti škola svim učenicima, posebno u nedovoljno razvijenim sredinama”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x