Ružić u Leskovcu: Veronauka i građansko ravnopravni izborni predmeti, izbor stvar đaka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas u Leskovcu da su građansko vaspitanje i veronauka zakonom jasno definisani kao dva izborna predmeta koji imaju pođednak status i da odluku o tome koji će predmet biti izabran ne donose ni nastavnici ni dirketori škola već đaci i njihovi roditelji.

Na pitanje novinara da prokomentariše najavu patrijarha Porfirija da će zbog smanjenog interesovanja đaka za veronauku kao izborni predmet objaviti spisak direktora koji odvraćaju decu od verske nastave, Ružić je rekao da postoje zakoni koje treba poštovati, a da zakon jasno definiše dva izborna predmeta “građansko vaspitanje i veronauku, podjednakog statusa”.

“Živimo u sekularnoj državi i postoje zakoni koje treba poštovati. Ne vidim da postoje neki problemi, roditelji i deca su ti koji odlučuju o tome koji predmet će biti izabran, svakako ne direktori škola ili nastavnici”, rekao je Ružić.

Ukoliko ima nekih pojedinačnih slučajeva, ministarstvo je spremno da ispita dokaze, dodao je ministar.

Govoreći o bezbednosti u školama Ružić je rekao da je to pitanje rešeno tako što su u svim školama promenjene mejl adrese i da to što su tu odluku mesec dana držali u tajnosti govori o uspešnosti ovog operativnog plana.

Prema njegovim rečima, dešavalo se da elektronske adrese školskih ustanova uopšte ne asociraju da je reč o školama, čak su u nekim slučajevima korišćeni i privatni mejlovi.

“Moja lična odluka je bila da se to promeni jer smatram da je to obaveza jednog ozbiljnog ministarstva i svake ozbiljne školske ustanove, tako da nije to bio način ili model da se bilo šta predupredi ili spreči. Spečili smo i evo vidite da smo uspeli na način koji je držan već skoro mesec dana u tajnosti i mislim da smo uspeli, jer čim držite nešto u tajnosti sve prođe dobro”, kazao je Ružić.

Odgovarajući na pitanja novinara ispred hale “Partizan” u Leskovcu, u kojoj su budući srednjoškolci danas rešavali kombinovani test, ministar prosvete je istakao da imajući u vidu činjenicu da je oko 66.000 svršenih osmaka pristupilo završnom testu a 75.000 slobodnih mesta, ne postoji bojazan da se jedno dete neće upisati u srednju školu ili gimnaziju.

Ministar je dodao da su tehnološki viškovi u školama “prioritet svih prioriteta”, ali i da neće biti gašenja odeljenja.

“Tehnološki viškovi su prioritet, nadležne komisije u svim školskim upravama dobijaju potrebne informacije, na njima je da urade tu preraspodelu”, rekao je Ružić.

On je rekao da ne vidi razloge za gašenje odeljenja i da su to pojednostavljena tumačenja onih koji ponekad ne umeju da pročitaju zakon koji su pre skoro pet meseci menjali ili pravilnike kojima regulišu same procedure.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x