RZS: Procenjena ekonomska aktivnost Srbije u 2022. veća 2,3 odsto nego 2021.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Ukupna ekonomska aktivnost u Srbiji je ove godine, po procenama, merena realnim kretanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP), bila 2,3 odsto veća nego 2021. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Procenjena godišnja stopa inflacije iznosi 15,1 odsto.

Bruto investicije u osnovna sredstva u 2022. godini, merene stopama realnog rasta, bile su na istom nivou kao prethodne godine, navedeno je u saopštenju.

Poljoprivredna proizvodnja je ove godine imala pad fizičkog obima od osam procenata, industrijska rast od 1,5 odsto, a prerađivačka rast od 1,7 odsto.

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu 2022. godine je realno opala za 11,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Promet u trgovini na malo ostvario je realni rast od 6,4 odsto, dok je promet u trgovini na veliko nominalno veći za 19 procenata.

Spoljnotrgovinska robna razmena, u evrima, u ovoj godini, u odnosu na 2021, pokazuje rast izvoza za 23,5 odsto, a rast uvoza za 33 odsto.

U okviru sektora Usluge smeštaja i ishrane u ovoj godini procenjen je realni rast ugostiteljstva od 40,6 dsto, dok je broj noćenja turista porastao za 37,5 odsto.

Kako je navedeno, u ovoj godini u odnosu na 2021, registrovano je povećanje fizičkog obima saobraćaja od 23,1 odsto, ali pad fizičkog obima telekomunikacija za 1,5 odsto.

Po rezultatima Ankete o radnoj snazi, u trećem kvartalu ove godine stopa zaposlenosti iznosila je 50,8 odsto, dok je stopa nezaposlenosti bila 8,9 odsto.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u ovoj godini, u odnosu na prethodnu godinu, nominalno su bile veće za 14,1 odsto, a realno za dva odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x