Šabić: Primer uzbunjivača iz Krušika pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Rodoljub Šabić, foto:BetaPhoto/Milan Obradović/DS
Podelite vest

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da primer uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, protiv koga tri godine traje istraga zato što je preko medija obelodanio zakulisne radnje u toj fabrici odbrambene industrije, pokazuje da je “Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan”.

Šabić, koji je i prvi poverenik za informacije od javnog značaja, rekao je za današnji “NIN” da taj i drugi zakoni, ali i institucije koje bi trebalo da zaštite ljude koji ukažu na kriminal, korupciju, ili javašluk u svojoj sredini “ne funkcionišu” i da uzbunjivači “nedopustivo često, gotovo po pravilu, prolaze loše”.

“Lane sam, na drugu godišnjicu ‘slučaja Krušik’, kao predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava i uzbunjivača, za medije izjavio da smo u nepoštovanju zakona i urušavanju institucija ‘stigli do nivoa od koga je čak i teško zamisliti niži’. Moram konstatovati da sam pogrešio, suočavamo se sa još nižim”, rekao je Šabić.

On je podsetio da je Aleksandar Obradović pre tri godine, uz učešće većeg broja operativaca MUP-a i BIA, “kao da je vođa velike kriminalne ili terorističke organizacije, uhapšen i odveden u zatvorski pritvor”, kao i da su “velikom delu stručne i opšte javnosti legalitet i legitimitet ovog hapšenja bili sporni”.

Akcija je usledila nakon što je Obradović posredstvom novinara obelodanio informacije o poslovanju Krušika sa firmom GIM, u čije je vlasništvo bio uključen otac tadašnjeg ministra policije.

Šabić je dodao da je Obradović na slobodi, ali “u mučnoj situaciji, suspendovan na poslu, ugrožene egzistencije i predmet istražnog postupka za koji je neizvesno koliko će dugo trajati”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x