SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)
Podelite vest

 SAD su pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog”, pošto je susret dve strane u Briselu juče okončan bez rezultata.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa Evropskom unijom (EU), to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave”, rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog, rekavši da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

“Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD-u”, ukazao je Prajs.

Tokom treće runde dijaloga, između Prištine i Beograda, održane juče posle jednogodišnje pauze, nije ostvaren napredak.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel izjavio je da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, međutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x