Sajam tehnike i tehničkih dostignuća otvoren na Beogradskom sajmu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Beogradski sajam printscreen
Podelite vest

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 65. po redu, otvoren je danas u Beogradu i trajaće do 19. maja.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović rekla je na otvaranju sajma da se svet susreće sa brzim razvojem nauke i tehnologija koje preko noći menjaju svet.

Istakla je da tehnologije utiču na sadašnjost ali da “moramo da uvidimo kako one utiču na budućnost”.

“Tehnologiju ne možemo da zaustavimo ali moramo da je razumemo. Zato je ona tu da nam pomogne, da nam olakša i unapredi život”, rekla je Begović.

Ona je pozvala posetioce sajma da obiđu srpski štand i vide najnovije tehnologije i dostignuća koje su srpski naučnici stvorili. Istakla je da su na sajmu ove godine prisutne inovativnosti iz oblasti biotehnologije, energetskog transporta, logističkih i laserskih tehnologija.

“Nauku treba da usmerimo da nam reši globalne izazove kojih ima sve više. Zato nam treba znanje, razvoj, nauka…”, rekla je Begović.

Navela je da je na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća prisutno više od 500 izlagača i startap kompanija.

Deo manifestacije je izložbena postavka Srbije pod nazivom “Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koju organizuju Vlada Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete.

Ova postavka okuplja brojne naučnoistraživačke organizacije, kao i renomirane stručnjake različitih instituta, fakulteta, inovacionih centara i naučno-tehnoloških parkova, a najnovije inovacije i rezultate svog rada prezentovaće i privatne kompanije.

Na Sajmu će biti predstavljeni i dosadašnji rezultati tri aktuelna projekta Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo – BioICEP, EcoPlastiC i BioECOLogics.

Posetioci će imati priliku da saznaju više o potencijalnoj primeni inovativnih materijala dobijenih uz pomoć mikroorganizama iz različitih vrsta otpada, kao i o drugim dostignućima u oblasti zelene molekularne biotehnologije.

Na Sajmu će biti predstavljen i agrorobot Lala koji je opremljen najsavremenijim senzorima za analizu zemljišta i biljaka, koji je razvijen na novosadskom Institutu BioSens.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x