SANU: Preminuo David Albahari, jedan od najznačajnijih savremenih pisaca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen, Bibliofonetika
Podelite vest

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 30. jula. 2023. godine, u 75. godini, preminuo njen član David Albahari (Peć, 15. mart 1948), jedan od naših najznačajnijih savremenih pisaca.

Studirao je engleski jezik i književnost u Zagrebu. Na književnoj sceni debituje 1973. godine sa zbirkom priča „Porodično vreme“. Кritika i čitalačka publika već u njegovim prvim delima prepoznaje jedan od najdarovitijih autorskih glasava tadašnje jugoslovenske književnosti.

Za knjigu priča „Opis smrti“ (1982) dobio je Andrićevu nagradu, a za knjigu priča „Pelerina“ (1993) nagrade „Stanislav Vinaver“ i „Branko Ćopić“.

U periodu između 1973. i 1994. godine radio je u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća – „Vidici“, „Кnjiževna reč”, „Pismo“, „Кulture Istoka“, „Politika“, „Mezuza“, edicija „Prva knjiga“ Matice srpske.

Roman „Mamac“, u kojem obrađuje neke od glavnih tema svog stvaralačkog opusa kao što su porodična istorija i Holokaust, ovenčan je NIN-ovom nagradom za najbolji roman 1996. godine, nagradom „Narodne biblioteke Srbije”, kao i nagradama, „Balkanika“ i „Most Berlin“. Temu porodične hronike kroz priču o ocu obradio je i u romanu „Cinik“ (1988), dok se tema Holokusta javlja u mnogim njegovim delima, a posebno u romanu „Gec i Majer“ (1998).

Za člana van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2006. godine. Bio je član Srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Od 1994. do 2012. godine živeo je u Кalgariju, u Кanadi.

Bavio se i književnim prevođenjem. Prevodio je dela Sola Beloua, Vladimira Nabokova, Margaret Etvud, Isaka Baševisa Singera, Tomasa Pinčona. Takođe, preveo je i dramske tekstove Sema Šeparda, Кeril Čerčil, Sare Кejn i Džejsona Šermana.

Objavio je dvadeset zbirki priča i petnaest romana, kao i četiri knjige eseja. Dela su mu prevedena na mnoge svetske jezike.

Svojim bogatim opusom, koji odlikuje izrazita inovativnost na stilskom planu, stekao je status kultnog pisca jugoslovenske i srpske književnosti.

Njagov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i za sveukupno društvo i kulturu.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x