Šapić dao zamenici predsednika Skupštine opštine Voždovac da vodi MZ „Sava“ na Novom Beogradu 

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Naša mesna zajednica
Podelite vest

Zamenica predsednika Skupštine opštine Voždovac Bisera Pejčić je u februaru 2022. godine postavljena za vršioca dužnosti predsednika mesne zajednice „Sava“ koja se nalazi  na Novom Beogradu. Bisera Pejčić je na opštinskim izborima na Voždovcu održanim u junu 2020. bila 3. na izbornoj listi “Aleksandar Šapić – Pobeda za Voždovac”. Septembra 2021. godine je izabrana za zamenicu predsednika Skupštine opštine Voždovac. Pored toga bila je član, a onda i predsednica nadzornog odbora JP SC Novi Beograd i radila je u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, piše u sapštenju Udruženja “Naša mesna zajednica”

Mesnu zajednicu vode savet i predsednik. Predsednika mesne zajednice bira savet mesne zajednice čije kandidate između ostalog predlaže predsednik opštine. Članovi saveta i predsednik mesne zajednice moraju da imaju prebivalište na teritoriji mesne zajednice što nije slučaj sa Biserom Pejčić koja kao zamenik predsednika i odbornica Skupštine opštine Voždovac ima prebivalište na Voždovcu.

Pošto savet i predsednik mesne zajednice predstavljaju građane, oni moraju da budu pripadnici te mesne zajednice koji razumeju potrebe građana i bave se problemima lokalne zajednice. Zato je skandalozno da mesnu zajednicu vodi neko ko čak ni ne živi na istoj opštini.

Izbore za savete mesnih zajednica na Novom Beogradu, ali i na drugim beogradskim opštinama raspisuje skupština opštine.

Međutim, godinama unazad se članovi saveta mesnih zajednica ne biraju iz redova građana na regularno raspisanim izborima, već dolazi do zloupotrebe pa savete mesnih zajednica postavlja skupština opštine po partijskoj liniji iz redova vladajuće stranke. Iako možda to ne deluje tako na prvi pogled, saveti mesnih zajednica zapravo imaju dosta ovlašćenja i mogu značajno da doprinesu poboljšanju kvaliteta života lokalne zajednice.

Neke od nadležnosti mesne zajednice su uređenje i održavanje naselja i zelenih površina i do 2019. preduzimanje mera za sprečavanje i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda. Kada bi mesne zajednice funkcionisale i kada bi ih vodili istaknuti pojedinci koji se bore za interese svoje lokalne zajednice, građani bi mnogo bolje i lakše organizovali odbranu svog životnog prostora. Tako bi građani preko svojih legitimno izabranih predstavnika u mesnoj zajednici “Sava” koja obuhvata blokove 44 i 45 na Novom Beogradu sa nekoliko desetina hiljada birača mogli da utiču na donošenje odluka o Savskom nasipu i zelenim površinama koji su ugroženi.

“Iako su mesne zajednice sistematski uništavane, obespravljene i obesmišljene one su jedini način da građani direktno učestvuju u donošenju odluka i uređuju život u svojoj zajednici. Zato je umesto ustaljene loše prakse nametanja da mesne zajednice vode partijski kadrovi potrebno održavanje slobodnih izbora za savete mesnih zajednica na kojima bi građani imali priliku da odlučuju ko će ih predstavljati”, piše u saopštenju Udruženja “Naša mesna zajednica” koje jeprsleđeno medijima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x