Šarčević: Nacionalni udžbenici s lekcijama iz istorije, kulture… možda već od 1. septembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: betaPhoto/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović
Podelite vest

 Novi v.d. direktor “Službenog glasnika” Mladen Šarčević izjavio je da se nada da će se “nacionalni udžbenici”, koji bi trebalo da sadrže lekcije iz oblasti nacionalne istorije, kulture, jezika i geografije, naći pred đacima od 1. septembra.

Šarčević je za današnju Politiku rekao da lekcije, predmeti i oblasti tek treba da budu određeni, kao i da se razmatra da li će svaki razred imati po jednu knjigu, ili će se štampati tri udžbenika – za mlađe i starije osnovce i za srednjoškolce.

“Nacionalni udžbenici neće biti na tržištu, status će im biti poput izborne školske knjige, a obavezaćemo nastavnike da ih koriste. Videćemo na koji način će to država da uredi”, rekao je bivši ministar prosvete.

Naveo je da neće biti direktnog ocenjivanja za znanje iz tih udžbenika, već da će oni biti poput dopune za redovno gradivo.

“Nastavnici će tražiti da ih učenici koriste u izradi projekata, na primer, a onda će u okviru ocene projektne aktivnosti ući i ocenjivanje znanja iz nacionalnog udžbenika”, kazao je Šarčević.

Novoizabrani direktor “Službenog glasnika” navodi i da je u planu pripajanje Zavoda za udžbenike tom javnom preduzeću i da će to biti regulisano odlukom Vlade Srbije.

Šarčević je kazao da će Zavod za udžbenike ulaskom u veću kompaniju opstati i istakao da neće biti otpuštanja zaposlenih već da će stručnjaci iz “Zavoda” popuniti mesta onih radnika u “Glasniku” koji su pred penzijom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x