Save the Children: Jedno dete gine u Gazi na svakih 10 minuta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Abed Khaled)
Podelite vest

10Deca u Gazi plaćaju skupu cenu u sukobu, izjavio je direktor međunarodne nevladine organizacije Save the Children (Spasimo decu) za palestinske teritorije Džejson Li i pozvao na hitan prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa.

“Situacija u Gazi je teška i sve gora. Sada smo u situaciji kada jedno dete gine na svakih 10 minuta a na svakih pet minuta jedno dete je ranjeno. I to su povrede koje im menjaju život”, izjavio je Li za Glas amerike.

On je dodao da je 1,5 miliona ljudi, odnosno 60 odsto stanovnika Gaze raseljeno, pobeglo od svojih kuća i traži utočište u školama i bolnicama ali da Alte zgrade nemaju dovoljno vode i hrane.

“Kada pogledate škole u kojima sada žive civili, mnoge su sada četiri puta iznad svog kapaciteta. U jednom centru u Kan Junisu, na jugu Gaze, 22.500 ljudi živi u školi, koja je sagrađena za maksimalno 2.000 ljudi”, naveo je direktor u intervjuu.

Save the Children je istraživanjima došao do podatka da deca trpe povećane nivoe anksioznosti, depresije, straha, ne mogu da spavaju, počinju da se povlače od svojih porodica i počinju da se osećaju usamljeno.

“Ali najgore od svega je što deca gube poverenje i nadu. Ne veruju da imaju budućnost”, objašnjava Li i ponavlja da je neophodan prekid vatre.

On je rekao da je humanitarnim radnicima i civilima nemoguće da se sklone, da civili nemaju gde da odu.

“Nama, humanitarnim radnicima, je potrebno i da možemo da prevozimo robu. Potrebni su nam centri za distribuciju. Treba da nadziremo situaciju i pronađemo najugroženiju decu da bismo joj dostavili pomoć. Pružamo podršku preko UN organizaciji za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA) da je raspoređuje po skloništima”, rekao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x