Savet bezbednosti UN večeras o Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće večeras o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Na sednici, koja počinje u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, Kosovo će predstavljati predsednica Vjosa Osmani i ona će se, prema navodima prištinskih medija, fokusirati na političku i bezbednosnu situaciju posle sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, 24. septembra, koji nije obuhvaćen Guterešovim izveštajem.

U izveštaju za period od 19. marta do 18. septembra 2023. godine, koji će na sednici predstaviti šefica Unmika Karolin Zijade (Caroline Ziadeh), Gutereš je naveo da “najoštrije osuđuje napade na međunarodne snage na terenu i upotrebu nasilja kao takvu”.

“Pozivam sve strane da se uzdrže od preduzimanja jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do jačanja tenzija i dalje eskalacije. Eskalacija tenzija i bezbednosni incidenti u maju i junu negativno su uticali na proces dijaloga koji ostaje jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja”, naveo je Gutereš.

U izveštaju, koji ne obuhvata period u kojem je došlo do oružanog sukoba u Banjskoj, Gutereš je napisao i da “zabrinjava” što strane nisu ostvarile značajan napredak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i što tek treba da se dogovore o redosledu primene odredbi njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su dve strane postigle saglasnost 18. marta u Ohridu.

“Nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od daljih tenzija i moguće eskalacije na terenu. Pozivam strane da potvrde istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti primene sve do sada postignute sporazume”, dodao je Gutereš.

On je naveo i da je “ključno pronaći rešenje za skoro održavanje vanrednih i inkluzivnih lokalnih izbora na severu Kosova, uz učešće kosovskih Srba, kako bi se smanjile tenzije i krenulo napred”.

Gutereš je u izveštaju pozdravio Deklaraciju o nestalim licima, koju su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu, u dijalogu uz posredovanje EU, i pozvao strane da u dobroj veri preduzmu sve neophodne mere za sprovođenje odredbi tog dokumenta.

Gutereš je takođe ponovio poziv Vladi Kosova da sprovede presudu Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

“To bi bio znak značajne posvećenosti kosovske vlade podržavanju vladavine prava i ustavnog poretka i povećalo bi poverenje javnosti u njene institucije”, naveo je Gutereš.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, dok se od 2020. održavaju po dve sednice godišnje.

Na sednicama SB UN o radu Unmika u prethodnih nekoliko godina, Srbiju su predstavljali ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Nikola Selaković, a Kosovo takođe šefovi diplomatije, Donika Gervala-Švarc, Meljiza Haradinaj-Stubla i Glauk Konjufca, a pre njih tadašnja ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x