SDS: Demagoško prikrivanje problema u zdravstvu nove ministarke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstscreen YouTube, dobrojutrosrbijo
Podelite vest

 Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je kao “demagoško prikrivanje problema u zdravstvu”, stav ministarke zdravlja Danice Grujičić da ne bi trebalo dozvoliti da isti lekari rade i u privatnoj i u državnoj službi

SDS je u saopštenju naveo i da je taj predlog ministarke “put kao još većem uništavanju državnog zdravstva i dodatnom finansijskom opterećenju građana”.

Ta stranka smatra da je pre takvog predloga ministarke neophodno sprovesti reformu zdravstva usmerenu na izjednačavanje privatne i državne zdravstvene službe u svim aspektima.

To podrazumeva, kako je navedeno, i uključenje privatnog zdravstva u sistem osiguranja Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja

Dodali su da bi “samo ukoliko bi državna i privatna služba bile izjednačene, predlog ministarke imao smisla”, te ocenili da se bez toga, ovakvim predlogom samo produbljuju postojeći problemi.

Naveli su i da stanje zdravstvo u Srbiji “primorava i pacijente i lekare da se okreću privatnim ustanovama”, dok istovremeno, kako su dodali, obavezuje građane da plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje za lečenje u državnim ustanovama”.

Smatraju i da bi, ukoliko bi se sproveo predlog ministarke a bez prethodne reforme zdravstva, to dovelo do još goreg stanja jer bi se, kako su ocenili, većina lekara zbog boljih uslova odlučila za rad u privatnoj službi,

Dodali su da bi time bilo “dodatno osakaćeno državno zdravstvo” i da bi to predstavaljalo dodatni finansijski udar na građane, jer bi još više bili prinuđeni “da se obraćaju privatnim službama”.

SDS, koju predvodi bivši predsednik Srbije Boris Tadić, smatra i da predlog ministarke “stimuliše lekare da napuštaju državnu službu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x