Uvek si mi draga bila, domovino moja mila

Sećanja na Jugoslaviju, zemlju koje više nema

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Vidi Srbiju, Muzej Jugoslavija, Beograd

Na današnji dan počeviši od završetka Drugog svetskog rata, pa do 2002. godine, slavio se dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu. Dan, poznat kao Dan Republike bio je poslednji u godini od pet državnih praznika koje su Jugosleveni slavili.

Baš kao i Praznik rada i Dan mladosti, i Dan Republike slavljen je uz pompu, svečane akademije, počasne plotune, đaci su dobijali pionirske marame, a zalužni građani ordenje.

Danas se sa nostalgijom i većinom preko društvenih mreža, rođeni u toj zemlji sećaju, kako kažu, srećnih vremena.

Povodom Dana Republike, saopštenjem se oglasio i Savez antifašista Vojvodine, prenosimo deo saopštenja koje je potpisao prof.dr Duško Radosavljević.

„Ovaj dan, jedan od najsvet(l)ijih u zajedničkoj istoriji naroda nekadašnje Jugoslavije, DAN REPUBLIKE, čestitamo antifašistima i svim ljudima dobre volje, sa područja cele bivše Jugoslavije, koji su naši drugovi i saborci u očuvanje vrednosti antifašističke borbe u Jugoslaviji.

Još jednom kažemo – Jugoslavija za vojvođanske antifašiste ostaje trajno časna kategorija, nezavisno od svih promašaja i zloupotreba koje su pratile njeno postojanje. Ona je istorijska činjenica, emocionalna, kulturna  i ekonomska potreba naroda koji žive na ovim prostorima. Jugoslaviju su stvarali najveći umovi svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, te ne pristajemo na revidiranja i naknadne političke pameti i seirenja, kojima se omalovažava ova jedninstvena politička i ljudska zajednica.“

Da potsetimo, sa raspadom SFRJ u svim njenim republikama je prestalo obeležavanje 29. novembra, osim u SR Jugoslaviji. Ovaj datum je poslednji put bio neradan 2001. godine, a naredne je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x