Selaković: Srbija ne privatizuje domove za stare osobe, najavljeno poskupljenje smeštaja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: pixabey
Podelite vest

Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je u Vranju da su netačni navodi da Srbija želi da privatizuje domove za stare, a najavio je povećanje cena smeštaja.

Selaković je naveo da Srbija ne planira privatizaciju tih domova, te dodao da je Srbija po Ustavu ima socijalnu kategoriju i domovi za stare će i dalje postojati u državnom sistemu, preneo je kabinet ministra.

Selaković je rekao da se cena smeštaja u državnim domovima za stare nije menjala od 2015. godine i pored povećanja plata i penzija, a da se iz tih prihoda finansira funkcionisanje domova.

Ministar je međutim rekao da je najavljeno i povećanje plata negovateljica, te će morati da porastu cene smeštaja, a “tražićemo najbolji način da to ne bude na štetu građana, na štetu korisnika”.

Naglasio je da je samo ove godine iz državnog budžeta u funkcionisanje tih domova uloženo više od milijardu i 478 miliona dinara.

Kazao je da u Srbiji postoje 44 domska smeštaja za stara lica, među kojima je 25 gerontoloških centara i najavio da će u Valjevu uskoro biti otvoren nov gerontološki centar.

Po njegovim rečima, država će pomoći i rad domova u privatnom vlasništvu kojih je u Srbiji 265.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x