Selo Kunovica čuva tajne starih vremena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Dragan Sremac
Podelite vest

Bicikl, prelepa priroda i foto aparat tako Srbijom putuje bivši niški profesor Dragan Sremac. Jedna od njegovih brojnih stanica bilo je i selo Kunovica koje se nalazi nadomak Niške Banje.

Svu lepotu putovanja na dva točka on donese u slici, tako je i ovog puta.

Kunovica je naseljeno mesto u gradskoj opštini Niška Banja. Prema popisu iz 2002. Tada je u ovom selu živeo 101 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 181 stanovnika). A ova statistika pokazuje da se kao I iz drugih iz ovog sela masovno iseljavaju meštani.

Prema turskom popisu nahije Niš iz 1516. godine, mesto je bilo jedno od 111 sela nahije i nosilo je isti naziv kao danas, a imalo je 60 kuća, 8 samačka domaćinstva. Te godine imalo je status dervendžijskog sela.

Do Kunovice se može doći prigradskom linijom Prigradska stanica Niš – Niška Banja – Jelašnica – Kunovica – Bancarevo.

U naselju Kunovica prema trenutno raspoloživim podacima živi 47 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 65,6 godina (66,1 kod muškaraca i 65,2 kod žena). U naselju ima 31 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 1,58.

Blizina nekada turističkog cveta Niške Banje nije mnogo pomogla da se u ovom selu održi život a stanovništvo bude brojnije i tu se održi. Selo Kunovica ima istu “boljku” kao i ostala srpska sela, jer očigledno nijedno nije imuno na odliv meštana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x