SEOS: Sramno ponašanje zasnovano na lažima i prevarama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SEOS
Podelite vest

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) izdale su saopštenje povodom objave kompanije Balkan mining povodom odlaganja radova na bušotinama na teritoriji opštine Rekovac. Saopštenje prenosimo u celosti.

Kompanija Balkan mining and minerals je juče na svom sajtu postavila obaveštenje u kome kaže da su odložili bušotine na teritoriji opštine Rekovac, zbog događaja na planini  Starici gde je izgorela mašina u vrednosti od 500.000 evra, a po mrežama su videli „zapaljive” poruke u vezi sa Rekovcom.

“U saopštenju stoji da sprovode istragu (!?), stupaju u kontakt sa Vladom i procenjuju rizik nastavka projekata. Kompanija naglašava da ima sve potrebne dozvole, da nameravaju da nastave istraživanja i da će sve potrebne bušotine izvršiti do kraja trećeg kvartala sledeće godine”, saopštavaju iz SEOS-a i dodaju:

“Kompanija je u saopštenju zaboravila da obavesti javnost i svoje akcionare da u Rekovcu već godinu i po dana postoji snažan otpor lokalnog stanovništva prema ovakvim aktivnostima i da razlog za njihovo povlačenje nisu dešavanja na planini Starici već to što im meštani neće dozvoliti da naprave više ni jednu bušotinu. Takođe, nisu spomenuli da je lokalna Skupština Opštine ušla u proceduru izmene i dopune Prostornog plana opštine čime će se decidirano zabraniti istraživanja i eksploatacija bora i litijuma na teritoriji ove opštine. Zaboravili su i to da je Republičkoj skupštini predata narodna inicijativa za zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma i bora na teritoriji Republike Srbije”, navodi se u saopštenju SEOS.

SEOS objašnjava da u kompaniji  “kažu da su radili sve po Zakonu i imaju sve dozvole, a nisu spomenuli da su zastrašivali meštane pretnjama da će ih tužiti za odšetetu od po 140 000 evra zato što su, navodno, zbog njih štetili u poslovanju i na berzi”.

“Prevarom su došli do saglasnosti vlasnika parcele na prethodnoj lokaciji u selu Dragovo, govoreći mu da ne traže litijum nego bor i da se predsednik opštine složio sa tim. Napravili su fiktivni ugovor sa vlasnikom parcele u Sibnici gde su nekonkuretnom cenom obesmislili pravo preče kupovine. Nisu prijavili početak radova lokalnoj samoupravi. Pokušali su da bušotinu izvrše na poljoprivrednom zemljištu. Ugrozili su započetim radovima regionalni put pored koga se parcela nalazi i pokušali da naprave pristupni put bez dozvole i projekta, uzurpirajući javnu površinu izmedju puta i parcele. Izvršili su apsolutnu seču šume na parceli. I  na kraju, sada  pokušavaju da lokalne domaćine predstave kao vandale i kriminalce. Sramno ponašanje zasnovano na lažima i prevarama”, tvrde u SEOS.

Sve organizacije koje čine SEOS osuđuju ovakve postupke kompanije i poručuju Ministarstvu rudarstva i energetike da pod hitno uvaže naš zahtev da se ponište sva istražna prava izdata ovakvim i sličnim kompanijama, te da se prekine maltretiranje srpskih domaćina koji samo brane svoj kućni prag i ne žele da umesto plodnog zemljišta i netaknute prirode imaju rudnike i otrovna jalovišta,” zaključuje se u saopštenju SEOS koje je prosleđeno medijima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x