SEOS u pismu Vučiću: Prestanite da izjavama o litijumu zavađate i destabilizujete Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da prestane da izjavama o litijumu uznemirava, zavađa i time destabilizuje Srbiju, deleći je na one koji su “za” i “protiv” rudnika litijuma.

“Pozivamo Vas da prestanete da svojim izjavama o litijumu uznemiravate, zavađate i time destabilizujete Srbiju deleći je na one koji su ‘za’ i ‘protiv’ rudnika litijuma. Srbija i njeni građani imaju i više nego dovoljno problema i bez Vaših paušalnih, pretencioznih i malicioznih izjava”, navedeno je u pismu.

Dodaje se da je SEOS odlučio da se obrati Vučiću “ne zato što građani pristaju na njegovo svesno izlaženje iz ustavnih okvira, preuzimanjem svih mogućih ingerencija koje kao predsednik Republike po Ustavu nema, već zbog toga što konstantno proziva taj savez, omalovažava i iznosi neistine na njegov račun”.

U pismu se navodi da se SEOS neće služiti sredstvima koje koristi Vučić, odnosno “manipulacijama, lažima i uvredama”.

“Sve češće pominjanje u medijima i žalopojke na temu obustavljanja projekta ‘Jadar’ direktan su razlog da vas podsetimo da ste izbore dobili upravo na lažnom obećanju da se projekat obustavlja i Rio Tinto odlazi”, naveo je SEOS.

Ističe se da Vučić i dalje “otvoreno lobira za strane kompanije koje planiraju eksploataciju litijuma i bora u Srbiji i pri tom svesno obmanjuje narod o blagostanju i bogatstvu koje bi zadesilo Srbiju da počne da kopa litijum”.

“Vidimo već koje blagostanje je snašlo i Bor i Majdanpek, a i ostatak države, prodajom čitave istočne Srbije Kinezima. Valjalo bi da sve što kažete potkrepite činjenicama, dokazima i argumentima kao što to radi struka,”, naveo je SEOS u pismu.

Dodaje se da je Vučić nedavno izneo “paušalne informacije i netačno sračunate procente, navodne zarade od rudarenja litijuma”.

“Razbacujete se milijardama i procentima, dvadeset jedan odsto naša zarada kažete, a rudna renta koja i jeste jedina zarada naša iznosi čitavih četiri odsto. Za ovu računicu ne treba Vam doktorat Siniše Malog, dovoljan je i digitron”, navedeno je u pismu.

Vučić, kako je navedeno, Zakone prilagođava potrebama rudarskih kompanija i obećava im rudna bogatstva ispod tuđih privatnih parcela, a da nikoga ne pita može li tako.

SEOS, kako je naveo i dalje čeka da na dnevni red Skupštine Srbije dođe narodna inicijativa o zabrani eksploatacije litijuma i bora u Srbiji koju je za kratko vreme potpisalo nekoliko desetina hiljada građana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x