Šest ponuda za Geneks kulu, prodata nepoznatom kupcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Poslovni deo beogradske Geneks kula, danas bi na javnom nadmetanju mogla naći kupca i to posle dve neuspešne prodaje, jer je za kupovinu zainteresovano šest kompanija registrovanih u zemlji i inostranstvu, objavio je Blic biznis.

Kako je navedeno, poslovni deo Geneks kule na samom početku prodavan je za dve milijarde dinara, dok se sada procenjuje na 834 miliona dinara, što znači da je cena pala sa 17 miliona evra na sedam miliona.

Podseća se da je prvo javno nadmetanje 2022. bilo 23. maja i proglašeno je neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a početna cena je iznosila nešto više od dve milijarde dinara.

Geneks kula ili poslovna polovina “Zapadne kapije Beograda” po drugi put oglašena je na prodaju 25. jula prošle godine, a na tom nadmetanju cena je iznosila 1,46 milijardi dinara.

Kako poslovni deo Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dela i okolnih zgrada nedavno su održali protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država.

Kula na Novom Beogradu, u vlasništvu je kompanije za međunarodnu i unutrašnju trgovinu, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vazdušni  saobraćaj Generaleksport, u kojoj je Privredni sud u Beogradu još marta 2017. proglasio bankrot, a u stečaju je od 2015. godine. U stečaju je godinama i njena kćerka firma ICG.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine 14.943 metra kvadratna, kao i prostori između 27. i 37. sprata čija je ukupna površina 1.450 kvadrata.

U celinu je uvrštena i garaža površine oko 9.000 kvadrata, kao i 10 garažnih prostora površine 6.445 kvadrata.

Geneks kula početkom 2009. godine je bila prvi put ponuđena na prodaju, kada je početna cena bila 20,8 miliona evra, a kupac je bio u obavezi da u radni odnos primi 61 zaposlenog u Geneks kuli, što se nije desilo.

Agencija za privatizaciju je zatim, 14. jula 2010. objavila da je Geneks ponovo na prodaju, po početnoj ceni od 15,6 miliona evra, ali se aukcija, koja je bila zakazana za 6. septembar te godine, završila neuspešno.


Geneks kula anas je prodata za 2,4 milijarde dinara, objavio je N1.

Za kupovinu se nadmetalo sedam kupaca, a ko će potpisati ugovor još neko vreme će biti nepoznanica, pošto je krajnju cenu izlicitirao zastupnik kupca.

Prisutna je bila i Radmila Vasić iz Dveri, a ona i Ćuta  su sve vreme dok je trajala licitacija, uzvikivali: „Ne prihvatamo“.

Stambeno-poslovni centar Geneks proglašen je za spomenik kulture u novembru 2021. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x