Shinas: Srbija da napada poglavlje po poglavlje u pregovorima sa EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; printscreen
Podelite vest

Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU treba da radi na ispunjavanju svih zahteva iz svakog od poglavlja u pregovaračkom procesu i ostavlja ih, jedno za drugim, iza sebe, rekao je u Banjaluci potpredsednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Shinas.

“Srbija je, ako mene pitate, u kategoriji Lige šampiona u poredjenju sa drugim zemljama Zapadnog Balkana. Dakle, to što je kandidat (za EU) zahteva odredjenu vrstu isporuke”, rekao je Shinas na godišnjem sastanku mreže EURACTIV u Briselu.

Prema njegovim rečima, za Srbiju nije pitanje “širenja diskusije” o tome gde želi da bude ili kako želi da izgleda, već kako da u pregovaračkom procesu sa EU bude u stanju da odgovori na merila, zahteve u svakom od 35 poglavlja.

Potpredsednik Komisije je rekao da je u pretpristupnom procesu više reč o praktičnom radu na 35 “radnih zadataka” od kojih svaki ima svoje zahteve.

“To je ono šta Srbija treba da uradi, da ‘napada’ poglavlje po poglavlje, sredi (stvari), ostavi iza sebe i završi svih 35. To nije slučaj sa Albanijom ili Severnom Makedonijom jer još nisu ni počele (pregovore), iako je trebalo”, rekao je Shinas za EURACTIV.rs.

Na skupu se govorilo i o problemima povezanim sa pandemijom i vakcinacijom protiv korona virusa.

Shinas je rekao da će sastanak Evropskog saveta 16-17. decembra biti odlična prilika za razgovore o pitanju obavezne vakcinacije.

“To su pitanja o kojima teba da razgovaramo jer se dešavaju. Opseg obavezne vakcinacija raste. Neke članice EU su to uradile, ili ‘brutalno’ kao Austrija, ili indirektno, poput Italije, Portugalije i Grčke”, rekao je Shinas.

Potpredsednik Evropske komisije takodje je rekao da postoji značajan prostor za širenje obima vakcinacije u članicama EU.

“Nevakcinisani Evropljani treba da se vakcinišu a vakcinisani da prime ‘buster”, rekao je Shinas dodajući da je zapanjujuć stav onih koji odbijaju vakcinu i “izmišljaju sve vrste teorija zavere da to opravdaju”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x