Sindikat: Ko rukovodi Medicinskom školom u Valjevu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Tanja Lilić
Podelite vest

Zaposleni u Medicinskoj školi u Valjevu pozvali su danas Ministarstvo prosvete i ministra Branka Ružića da “neodložno preispita” sve odluke koje je doneo u vezi sa tom školom i da “momentalno imenuje vršioca dužnosti iz reda zaposlenih” koji bi u roku od šest meseci, bez pritisaka, na zakonom propisan i demokratski način odlučili ko će biti novi direktor.

Kako je navedeno u saopštenju Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), predsednica Sindikata Medicinske škole u Valjevu zahteva i preispitivanje uloge svih koji su u prethodnom periodu učestvovali u događajima vezanim za ovu školu i da “oni koji su se ogrešili o zakon i profesionalnu etiku momentalno budu razrešeni”.

U saopštenju se podseća na probleme koji su pratili imenovanje aktuelne direktorke, zbog čega je sindikat u više navrata kontaktirao Ministarstvo prosvete, a koja je, prema navodima sindikata, postavljena na tu poziciju “protivno volji 95 posto Nastavničkog veća i dve trećine članova Školskog odbora”.

“Za ova dva meseca direktorka je uspela već nekoliko puta da prekrši zakon. Od pritisaka na Savet roditelja da izaberu, verovali ili ne, kandidate za Školski odbor koje je ona predložila, pritom nedozvolivši roditeljima da daju više od dva svoja predloga za članove školskog odbora, preko personalnih i drugih promena u jednom kompleksnom sistemu koji ne poznaje, a sve u toku nastavne godine”, upozoravaju iz sindikata.

Kako dodaju, direktorka je nakon što je otišla na bolovanje, “imenovala lice koje će u njeno ime potpisivati akta od značaja za školu” na neodređeno vreme.

“Tako imenovano lice nije direktor i to ne znači aposlutno ništa. Ko zapravo trenutno rukovodi školom? Direktora imenuje ministar, a škola nije privatna svojina kojom vlasnik rukovodi po svojoj volji”, upozoravaju iz sindikata.

Dodaju i da to lice ne ispunjava “čak ni zakonom propisane uslove da bude kandidat za direktora”, a da bi “eventualnom zloupotrebom zakona” postao stvarni upravnik škole u narednim godinama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x