Sindikat radnika EPS-a: Generalni štrajk ako ne bude rešen problem blokade računa Fonda solidarnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) će naredne sedmice organizovati generalni štrajk ako Vlada Srbije ne odgovori kako će biti rešen problem blokade računa Fonda solidarnosti, koji služi za potrebe lečenja zaposlenih, preneo je portal Danas.

Račun tog sindikata blokiran je od 6. januara po odluci Bojana Kekića, predsednika izvršnog odbora banke Poštanska štedionica, uz obrazloženje da se pred nadležnim sudskim organima trenutno vodi spor između dva sindikata u  EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te sindikalne organizacije.

U jednom od sindikata radnika EPS-a tvrde da Kekić nema pravo da donose odluku kakvu je doneo. Prvi razlog po njima je taj, što blokadu računa može da naloži samo neki nadležni organ, a nikako poslovodstvo Poštanske štedionice, što je mišljenje i domaće stručne javnosti.

Takođe, sindikalci naglašavaju da imaju rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Shodno tome, smatraju da je Kekićeva odluka pravno neutemeljena i da stoga mora biti odmah ukinuta.

“Sindikat će u petak imati sednicu Izvršnog odbora na kojoj će razmatrati situaciju u vezi blokade računa. Sindikalci Kekićevu odluku ocenjuju kao klasičnu samovolju. Po njima on se ponaša na taj način jer je uticajni član Srpske napredne stranke i smatra da je na taj način zaštićen”, rekao je sagovornik Danasa, koji je želeo da ostane anoniman.

Dodao je da će još malo čekati odgovor premijerke Ane Brnabić na koji način država, koja je vlasnik Poštanske štedionice, namerava da reši nastali problem, a ukoliko ne stigne sledeće sedmice biće sazvan glavni odbor Sindikata radnika EPS-a na kome će biti doneta odluka o generalnom štrajku.

Taj sindikat je protestovao 21. avgusta ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu jer ne može svojim članovima i njihovim porodicama da isplati novac za lečenje sa tog računa.

Takođe, u znak protesta zbog toga što na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor u vezi deblokade računa aktivisti tog sindikata su 31. avgusta obustavili rad i onemogućili odvoženje uglja iz Rudarskog basena “Kolubara” u termoelektranu “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x