Sindikat Sloga: Državna preduzeća na meti privatizacije kroz transformaciju u akcionarska društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zgrada Pošte Srbije u Novom Sadu. Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da je namera vlasti da, Predlogom zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države, 23 javna preduzeća pretvori u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, put ka potpunoj privatizaciji državnih preduzeća.

“To je ozbiljna pretnja našim državnim preduzećima. Izražavamo duboku zabrinutost za budućnost tih preduzeća i radnika koji u njima zarađuju za život”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da “aktuelna vlast pokreće postupak privatizacije državnih preduzeća, što je pokušaj brisanja tragova od odgovornosti za nepoštene aktivnosti u prethodnom periodu”.

“Svedoci smo da su mnoga preduzeća, uključujući Jugoimport – SDPR, Službeni glasnik, Pošta Srbije, Srbijašume, JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Srbijagas, Putevi Srbije, Skijališta Srbije i niz drugih, tokom poslednjih godina bile žrtve bezobzirnih afera”, navela je “Sloga”.

Sve to, kako se navodi, ukazuje na to da je neko odlučio da ova preduzeća, njihove dosadašnje “zlatne koke”, predaju privatnom interesu i sakriju njihova nepočinstva, što je direktna pretnja socijalnoj pravdi i ekonomskoj stabilnosti države i socijalne egistencije radnika.

“Direktnu odgovornost snosi vlast i njihov nesposobni kadar, koji su doprineli njihovom ekonomskom propadanju. Sada je jasno da se pokušava zamaskirati njihovo neuspešno vođenje kroz proces transformacije, a onda i privatizacije, s pretpostavkom da će privatni sektor bolje upravljati ovim preduzećima”, ocenila je “Sloga”.

Dodaje se da su “državna preduzeća stub našeg ekonomskog sistema i da se moraju zaštititi od privatizacije motivisane isključivo profitom, bez prepoznavanja ekonomskih i socijalnih posledica po građane Srbije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x