Sindikat Sloga: Novi zakon o bezbednosti na radu neće poboljšati stanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Sindikat Sloga zvanična stranica
Podelite vest

Sindikat “Sloga” je saopštio da neće podržati pripremljeni novi zakon o bezbednosti na radu zato što on radnicima neće doneti suštinsko poboljšanje.

“Iluzorno je očekivati visoke standarde u oblasti zaštite bezbednosti zdravlja na radu u zemlji u kojoj su državne institucije u rukama autokratske vlasti i korumpiranih sindikata koji u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) glume socijalni dijalog”, navela je “Sloga” u saopštenju povodom  odluke SES-a da podrži Nacrt zakona o bezbednosti na radu.

Taj sindikat smatra da će novi zakon možda uticati na poboljšanje uslova rada samo kod pojedinih poslodavaca, na poslovima sa manje rizika, i da je “dovoljno pogledati odnos kineskih kompanija prema radnicima i videti da oni bukvalno imaju imunitet u odnosu na naše zakone, institucije i sam Ustav Srbije”.

“Ništa bolje nije i kod domaćih poslodavaca, posebno onih u rukama države gde upravlja nekvalifikovani kadar, gde se radi sa zastarelom opremom i tehnologijom”, navela je “Sloga”.

Kao primeri nepoštovanja propisa o bezbednosti na radu navedeni su nesreća u rudniku “Soko”, česta izvrtanja cisterni na istrošenim železničkim prugama i stradanje radnika u građevinrstvu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x