Sindikat Sloga: Pretvaranje EPS-a u akcionarsko društvo će destabilizovati državu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: EPS
Podelite vest

Pretvaranje Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo je najava njegove prodaje koja preti da destabilizuje državu, uz ekonomske posledice koje će osetiti najranjiviji slojevi društva, a to je ogromna većina građana, saopštili su danas Udruženi sindikati Srbije “Sloga”.

Ono što, kako je navedeno, posebno brine je pasivnost naroda i izostanak ozbiljne reakcije političke elite, koja dopušta privatizaciju EPS-a.

“Kroz spekulativne strategije investitori i trgovci pokušaju da ostvare profit na tržištu, promenom u vrednosti imovine, u ovom slučaju u vrednosti akcija koja je sramna”, ocenila je “Sloga”.

Dodaje se da je pretvaranje EPS-a u akcionarsko društvo strategija za njegovu prodaju kroz model “kuvane žabe”, gde se stvari odvijaju polako i neprimetno.

Građani Srbije će, kako je navedeno, ubrzo osetiti posledice ove odluke, jer će biti primorani da plaćaju visoke cene električne energije i to iznad evropskog proseka.

Najugroženiji će, kako je ocenjeno, biti penzioneri i radnici sa najnižim primanjima, koji će, uprkos ličnim nastojanjima da ograničenjem upotrebe smanje sebi račune, ipak morati da plaćaju razne namete kroz račune, bez obzira da li koriste struju ili ne.

“Sloga” je navela da, nakon ovakve odluke prodaje EPS-a, bez jasne i transparentne temeljne analize i strategije dugoročnog planiranja, Srbiji sledi rasprodaja preostale “nacionalne srebrnine”, uključujući šume, vode, rudna bogatstva i druga javna preduzeća, a sve zarad pokrivanja kamata nastalih nekontrolisanim zaduživanjima za potrebe sadašnje tekuće likvidnosti.

“To će neminovno dovesti do potpunog sloma sistema za koji će sadašnja politička elita nastaviti da okrivljuje bivšu vlast, svetsku krizu, rat na teritoriji Ukrajine, ali neće priznati sopstvenu nesposobnost iako su na vlasti više od decenije”, ocenila je “Sloga”.

Dodaje se da se “Sloga” protivi transformaciji i da vlasnici EPS-a treba da budu građani, a ne sadašnja vlast i ministarka Djedović.

“Sloga” je navela da apeluje na sve relevantne aktere u zemlji da se ujedine i zaustave “rasprodaju i pljačku”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x