Sindikat Sloga: Sve više nesreća na radu, država nesposobna za instiucionalne mere zaštite radnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/ZeeChow
Podelite vest

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da sve više tragedija na radnom mestu širom zemlje, među kojima su poslednje u kruševačkoj “Trajalu” i aleksandrovačkoj “Magni”, ukazuju da država, uprkos Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, nije sposobna da institucionalno sprovede mere zaštite radnika, kontrole i sankcionisanja poslodavaca i odgovornih lica u kompanijama i firmama gde se tragedije događaju.

Istaknuto je da je hitno potrebna promena takvog stanja u oblasti zaštite na radu, a kao ključni problemi navedeni su nedostatak ili neadekvatna primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, nedovoljan nadzor i inspekcije, korupcija i sukobi interesa, kao i nedostatak svesti ili obuke o bezbednosti na radu.

Iz “Sloge” su zato pozvali na hitno jačanje zakonodavstva i njegovu rigoroznu primenu, bez izuzetka. Takođe, kako su naveli, neophodno je i povećanje broja inspektora rada, unapređenje njihove obuke i resursa, kako bi se osigurala redovna kontrola i nadzor nad primenom bezbednosnih standarda.

Dodaje se i da radnici moraju uvek biti svesni opasnosti ukoliko rade na mestu sa povećanim rizikom bez adekvatne zaštitne opreme, moraju da odbiju nebezbedan rad i to prijave svome sindikatu ili inspekciji.

U sindikatu “Sloga” smatraju da je “država je duboko zagrizla u korupciju, gde institucije ne rade svoj posao i gde se prećutno ili koruptivno dozvoljava pojedinim poslodavcima da se prema radnicima ponašaju kao prema predmetima, a ne ljudskim bićima”.

Istaknuto je da su zbog toga potrebne strože mere za sprečavanje korupcije u regulatornim telima, kao i veća transparentnost u procesima donošenja odluka.

Edukacija radnika i poslodavaca o važnosti bezbednosti na radu igra ključnu ulogu u prevenciji nesreća, jer zakon ne treba da bude samo formalnost, što je sada, već efikasan alat koji ispunjava svoje osnovne elemente i ciljeve, naveli su iz “Sloge”.

Smatraju i da se moraju ojačati prava radnika, jer je, kako su ukazali, podržavanje formiranja i jačanja sindikata, kao i pružanje bolje pravne zaštite radnicima, ključno za stvaranje bezbednijeg i pravednijeg radnog okruženja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x