Sindikat: Uprava SNP-a platila baletsku predstavu 8,8 miliona dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Upravni odbor Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu doneo je odluku da o isplatama autorskih ugovora za balet “Kopelija” u iznosu od 8,8 miliona dinara, bez prethodne rasprave o visini honorara, saopštio je danas Sindikat “Nezavisnost” u SNP-u.

Kako se navodi, odluka o “enormnim” honorarima za autorski tim baleta “Kopelija” donet je na sednici Upravnog odbora 19. januara 2023, a već naredng dana sindikati su tražili novu sednicu na kojoj bi se preispitala odluka, ali do nje nije došlo.

Dodali su da su usledila upozorenja novom upravniku SNP-a, predsedniku Upravnog odbora, Nadzornom odboru i pokrajinskoj sekretarki za kulturu, da ugovor za balet “Kopelija” sa autorskim timom iz Mađarske košta enormno mnogo i da ga treba stopirati ili u značajnoj meri finansijski umanjiti.

“Kad na to dodamo da u kući imamo baletskog koreografa koji to može da uradi za svoju platu, a godinama ne radi, jasna je naša reakcija i na osnovu ovoga zatražena je odgovornost i smena direktora UJ baleta SNP-a”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je usledila serija sastanaka na kojima je naloženo upravniku da razgovara sa stranim koreografom i pokuša da sporazumno raskine ugovor ili značajno umanji iznos za plaćanja.

“Uprkos jasnim smernicama upravniku od strane predsednika UO SNP-a, i obećanjima sindikatima da će to biti učinjeno, do toga nije došlo. Vreme su kupovali više od dva meseca da na kraju ne bi uradili ništa”, navodi se u saopštenju.

Iz sindikata preciziraju i da je vrednost samo autorskih honorara za balet “Kopelija” 8,8 miliona bruto, od čega koreografskom timu iz Mađarske pripada oko 6,5 miliona.

“To je bez kostima i bez scenografije. Za iznos sredstava koji je opredeljen za ovu premijeru komotno smo mogli napraviti dve baletske premijere. A za balet ‘Kopelija’, koji se inače igra u bivšim zemljama Sovjetskog saveza kao školska predstava, ovo je previše”, ocenili su u sindikatu.

Sindikat je zatražio na uvid i ugovore iz baletskih predstava iz predhodnih godina, kako bi se stekla jasnija slika o autorskim honorarima SNP-a.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x