Sindikati: Pregovori o minimalcu za 2024. od 21. avgusta, pre toga završetak pregovora za 2023.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTV Kragujevac printscreen
Podelite vest

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će pregovori o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu početi 21. avgusta, ali da taj sindikat traži da se pre toga završe pregovori za 2023. godinu.

“Za početak pregovora za minimalnu zaradu za 2024. godinu utvrđen je 21. avgust i predstavnici našeg sindikata će doći na taj sastanak, ali će tražiti da se završe prekinuti pregovori za ovu godinu za kada smo tražili da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i da to važi od septembra”, rekao je Mihajlović za Betu.

Dodao je da je vrednost minimalne potrošačke korpe za maj bila nešto malo manje od 52.000 dinara, ali da su u međuvremenu cene rasle i da se čeka da statistika objavi vrednost korpe za jun.

Mihajlović je rekao da isti stav ima i sindikat UGS “Nezavisnost”. Stavovi oba sindikata se, prema njegovim rečima, ne razlikuju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, pre početka pregovora, da će minimalna zarada za 2024. godinu biti 400 evra što je zavisno od kursa evra oko 46.800 dinara, a zatim da će to važiti pre kraja godine, ali nije precizirao od kada.

Mihajlović je rekao da pretpostavlja da je Vučić to rekao zbog kampanje za moguće izbore, ali da sindikat to ne interesuje i da neće odstupiti od svojih stavova.

“Mi smo tražili vanredno usklađivanje u ovoj godini zbog nepredviđenog rasta inflacije i počeli smo pregovore, ali Ministarstvo finansija nije htelo da o tome razgovara već samo za 2024. zbog čega pregovori nisu dovedeni do kraja”, rekao je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x