Sindikati Ziđin Koper pozvali na protest, menadžment tvrdi da ima podršku većine radnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Majdanpek, 9.09.2022. - Po recima aktivista pokreta "Ne damo Staricu", koji su na grebenu planine Starica iznad Majdanpeka postavili kamp kako bi sprecili miniranje planine, juce ih je napala grupa radnika Zidjina kineske nacionalnosti. Sukob su sprecili pripadnici obezbedjenja firme FTO iz Beograda, koju je angazovala kineska kompanija Zidjin. Povredjeni su aktivisti Nenad Miladinovic i Dragan Dmitrovic. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)
Podelite vest

Sindikati kompanije Serbia Zijin Copper (Srbija Ziđin Koper) pozvali su zaposlene, njihove porodice i građane Bora i Majdanpeka na protest protiv predloženog Pravilnika o radu kompanije, koji će biti održan danas u 15.30 ispred generalne direkcije, nakon koje će se organizovati jednosatna protestna šetnja.

U pozivu koji je objavljen na oglasnoj tabli kompanije ali bez potpisa i pečata organizatora što ranije nije bio običaj, navodi se da se protest organizuje radi “odbrane i zaštite interesa zaposlenih”.

Nakon pregovora između rukovodstva kompanije krajem prošle godine u Ministarstvu rudarstva, u kineskoj firmi navode da je mehanizam pregovaranja između kompanije i sindikata otvoren i transparentan, da treba da se nastavi, ali i da imaju podršku većine radnika.

Sindikati traže usklađivanje zarada sa visinom rasta inflacije u Srbiji na predlog Socijalno-ekonomskog saveta za 14,3 odsto, dok su u toj kompaniji  ranije predložili linearno povećanje zarada od 5.000 dinara uz dodatno povećanje od pet procenata.

Prosečna zarada u kompaniji iznosi 110.000 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x