Siniša Kovačević: Budžet za kulturu 0,66 odsto, a gde se meri promilima, kultura ne postoji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Narodna stranka (video printscreen)
Podelite vest

Budžet za kulturu u 2023. je čak i manji od 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta, a tamo gde se izdvojena sredstva mere promilima, u tim nesrećnim državama kultura ne postoji, ona je svedena na nivo incidenta, izjavio je danas poslanik, dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević.

Kovačević, koji je poslanik Narodne stranke i predsednik Odbora za kulturu u Skupštini Srbije, je za list Danas rekao da se “izdvajanja za kulturu moraju meriti procentima”, i da bi na godišnjem nivou za kulturu trebalo izdvajati “oko tri i nešto odsto od ukupnog republičkog budžeta”.

“Uz sve to, mora ići i određena vrsta stimulansa kada je kupovina umetnina u pitanju, kada su donacije u kulturi u pitanju, kada su u pitanju zadužbine”, rekao je Kovačević.

Dodao je da bi to podrazumevalo i zakonska rešenja koja bi takva investiranja i takva davanja u kulturu “u potpunosti odbijala iz poreza”.

“Ne mogu da shvatim da se u Srbiji gradi ne znam koliko fudbalskih stadiona, a da se ne gradi ni jedno novo pozorište. Ne mogu da shvatim da je izgrađen jedan hram na vodi a da se na tom mestu ne nalaze ni jedna pozorišna dvorana ni galerija. Ne mogu da shvatim da je Beograd jedini glavni grad u Evropi, uključujući i Tiranu i Kišinjev, koji nema zgradu opere. To su stvari koje su prosto uvredljive”, istakao je Kovačević.

List Danas podseća da je srpska kultura ušla u novu 2023. godinu “sa najmanjim budžetom u poslednjih 20 godina”, da je u odnosu na prošlogodišnjih 122,87 miliona evra za kulturu, za ovu godinu izdvojeno 120 miliona evra, odnosno 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x