Škeljzen Malići: Vučić je u klopci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Kosovski filozof i politički analitičar Škeljzen Malići ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi “u klopci” i dodao da nije jasno kako će se on iz te klopke izvući.

“Vučić je (u poslednjih nekoliko dana) pokazao lepezu histeričnih političkih raspoloženja, koja odaju čoveka koji se više ne snalazi u ulozi političkog balansera, iako je verovao da se odlično snalazi”, rekao je Malići u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

On je ocenio da je Vučić već duže vremena “umislio” da se i danas, u uslovima izbijanja novog “hladnog rata”, može oponašati politika koju je nekada, upravo iz Beograda, vodio Josip Broz Tito kao “vođa nesvrstanog sveta”, vešto balansirajući između interesa Zapada i SSSR-a.

“Pošto Vučič često boravi u Titovim vilama na Dedinju, verovatno misli da baštini i politiku nesvrstanosti, odnosno Srbiju vidi kao nautralnu državu. Problem je što on tu ulogu igra sa kapacitetima sentimetalnog provincijalnog glumca”, kazao je Malići.

Prema njegovim rečima, do sada je Vučićevo “glumatanje” bilo opisivano kao “sedenje na dve stolice”.

“Mislim da bi ispravnije bilo reći – sedenje na rotirajućoj stolici, na kojoj se Vučić sada sve brže okreće, menjajući prozapadnu za prorusku masku a i obratno. Ne čudi što ga je uhvatila vrtoglavica: izgubio je i kontrolu šta i kako treba da govori. Otuda vulgarne reakcije, neprimerane za normalnog i odgovornog političara”, rekao je Malići.

On je ocenio da se, što je bliži momenat razrešenja krize, i kosovski premijer Aljbin Kurti i Vučić ponašaju “sve neurotičnije”.

“Predsednik Srbije, uprkos retoričkom zalaganju za sporazumno rešenje Kosova, pokazuje nespremnost da staloženo radi na normalizaciji odnosa sa Kosovom, baš kao da se boji rešenja. Sa druge strane, premijer Kosova je tvrdoglavo opsednut preduzimanjem simboličkih akcija dokazivanja Kosova kao suverene države, nestrpljiv da sačeka veliki sporazum, zbog čega su mu EU i SAD tražili još malo vremena za pregovore”, kazao je Malići.

Prema njegovim rečima, dijalog nema alternativu, iako su vređanja obostrana.

“Ali papire za sporazum pripremaju strane diplomate i posrednici. Priština i Beograd mogu ponešto dopuniti, ali će na kraju sve potpisati i rukovati se. Ne moraju se izvinjavati i voleti”, ocenio je Malići.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x