Školska godina u Srbiji danas počinje razgovorima sa đacima, bez predavanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas počinje nova školska godina, a prvog dana neće biti predavanja, već će on biti posvećen bezbednosti i razgovorima o negovanju vrednosti.

Po najavama Ministarstva prosvete, bezbednost učenika biće stavljena u prvi plan pošto je 13-godišnji učenik beogradske Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja.

Prethodna školska godina zbog toga je završena ranije – 6. juna, odlukom Vlade Srbije koja je doneta pet dana pre toga.

Ministarstvo prosvete je 17. avgusta školama uputilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima koje su sačinjene zbog majske tragedije, a pojedini sindikati i prosvetni radnici su ocenili da su one prekasno poslate.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti.

Uveden je novi izborni predmet – “Vrline i vrednosti kao životni kompas” koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je veće prisustvo kako školskih policajaca, tako i policajaca koji će patrolirati oko škola, i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Plate prosvetnih radnika, kako su ranije najavili državni zvaničnici, od danas će biti veće za 5,5 odsto, a od januara za još 10 odsto.

Nova školska godina počeće i sa novom ministarkom prosvete, funkcionerkom Socijalističke partije Srbije (SPS) Slavicom Đukić Dejanović.

Ona je 26. jula na toj poziciji zamenila stranačkog kolegu Branka Ružića koji je ostavku podneo nekoliko dana posle masovnog ubistva u “Ribnikaru” i pritiska dela javnosti.

Prvi mini-raspust đake očekuje se od 8. do 12. novembra povodom Dana Primirja u Prvoom svetskom ratu, dok će zimski raspust trajati od 29. decembra do 21. januara.

Mini-raspust planiran je i od 15. do 18. februara povodom Dana državnosti Srbije, a prolećni raspust od 27. aprila do 6. maja.

Kraj školske godine za đake koji završavaju osnovne i srednje škole biće 31. maja 2024, 14. juna školu će završiti ostali osnovci, a 21. juna srednjoškolci.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x