Skupština Srbije o rebalansu budžeta za 2023.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

 Skupština Srbije trebalo bi danas, na vanrednom zasedanju, da počne razmotranje rebalansa budžeta za 2023, odnosno Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP, uz napomenu da je inicijalno projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog.

Rebalansom budžeta, kako je nakon usvajanja predloga objavila Vlada Srbije, trebalo bi da se obezbede sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara, a ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

Kako je navedeno, to znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu Ekspo, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Vlada je objavila da je rebalans budžeta za 2023. nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po zemlju.

10.30.

Jovanović Ćuta: Blokiran današnji rad sednice Skupštine
Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je deo opozicije odlučio da blokira rad današnje sednice Skupštine Srbije i dodao da je to mesto gde se “najbrutalnije” krše svi mogući zakoni.

Jovanović Ćuta je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da “danas neće biti skupštine” i da je to poruka svima koji misle da mogu da se igraju s narodom.

Pozvao je građane da “budu spremni na opštu mobilizaciju” i ocenio da Skupština Srbije liči na sve “samo ne na ono na šta treba da liči”.

“Naša obaveza je da jednom zauvek kažemo ne”, izjavio je Jovanović. Dodao je: “naše je da kažemo da više ne želimo da živimo kao robovi”.

Orlić: Prihvatam ideju opozicije da se ide na izbore

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da sa zadovoljstvom prihvata želju opozicije da izađe na izbore i da će o tome obavestiti nadležne institucije.

Orlić je na konferenciji za novinare u skupštinskom holu izjavio da su danas na dnevnom redu važne teme, da poslanici treba da razmotre rebalans budžeta nakon kojeg će biti povećane plate i penzije, a da deo opozicionih stranaka želi to da spreči.

Orlić je to što deo opozicije hoće da onemogući ljude da prime penzije, ocenio kao “nasilje”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x