Slab rad u klubovima sa talentovanim igračima odrazio se na rezultate naših omladinskih selekcija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Sudeći po interesovanju skauta brojnih evropskih klubova, izgleda da vlada prava jagma za našim talentovanim fudbalerima. Da pomenemo Milovanovića iz Radnika, Kabića i Zukića iz Vojvodine, Atlanta je pikirala vižljastog Gordića iz Mladosti, dok se večiti navodnog interesuju za Mitrovića iz niškog Radničkog. To je samo privid, i mada se mnogi kunu u našu mladost, i sebe svrstavaju, bez dovoljno argumenata, u razvojne klubove, malo će njih iz tog miljea dosegnuti visoke domete. Navedena konstatacija se odnosi na veliki broj klubova, izuzev Crvene zvezde i Partizana.

Zvezda je pokazala koliko brine za one koji dolaze. Tako će na pripreme u Antaliju sa šampionom putovati fudbaleri iz filijale RFK Grafičara, kako bi bili u vidokrugu trenera Dejana Stankovića i stručnog štaba. U centru pažnje biće braća Mituljikić, Radulović, Đurić, Stanković… Partizan će takođe povesti nekolicinu talentovanih “opticara” i omladinaca.

Nažalost, to su usamljeni primeri i, kako smo uglavnom pratili prvoligaški fudbal, gde bi mladi i talentovani mogli da se nesmetano razvijaju, u praksi, izuzev sporadičnih izuzetaka, to se nije dogodilo. Klubovi su rezultat i plasman na tabeli stavili u prvi plan i kad je to u pitanju za mlade i neafirmisane fudbalere tu nema nesta, ili priliku dobijaju na kašičicu.

Možemo izdvojiti RFK Grafičar, kome za razliku od prošle sezone ne cvetaju ruže i na proleće im sledi borba za opstanak. OFK Žarkovo je uglavnom sa oko polovinom bonus započinjao svaku utakmicu i to je sudeći po plasmanu dalo rezultate. Slična konstatacija može se izreći za mlađane “kabelovce”, koji su se upros neiskustvu i nepripremljenosti, uhvatili u koštac sa znstno iskusnijim i fizički jačim rivalima. Mladima se u Šapcu i na Banjici poklanja pažnja.

Ostali, da pomenemo pojedinačne slučajeve iz Železničara, OFK Bačke, Loznice… Pitanje je kad ti momci prerastu postojeći rang, koliko će biti spremni da odgovore zahtevima Superlige, ili inostranih klubova. U svakom slučaju, sudbina im je neizvesna, i samo će malobrojni slediti svoju zvezdu i ostvariti se u renomiranim klubovima.

Sa navedenom konstatacijom se slaže nekadašnji golman Ranko Stojić, dobar poznavalac prilika u srpskom fudbalu. U intervju za jedan domaći portal, Stojić je ukazao da je ogledalo slabog rada u klubovima, odrazilo se na omladinske selekcije koje ne stoje dobro u kvalifikacijama za odlazak na evropska prvenstva. Ako se izuzmu Crvena zvezda i Partizan, u ostalim klubovima problem je u bazi, objašnjava, jer se ne radi.

– Srpskom fudbalu nedostaju OFK Beograd i Rad u smislu formiranja mladih igrača. To govorim iz iskustva, jer je svojevremeno za reprezentaciju koja je u Litvaniji osvojila titulu igralo 11 igrača iz ova dva kluba. Odlaze mnogo rano, još nearfirmisani, sve u cilju da se popune hronično prazne klubske kase. Sve dok ne budemo imali bar 50 odsto zagarantovanih prihoda od TV prava, ulaznica i marketinga, klubovi će se dovijati i snalaziti kako znaju i umeju, na uštrb talentovane dece – izjavio je između ostalog Stojić i dodao da igrač ne mora da se proda za godinu dana, već da ostane duže kako bi se oformio i stekao izvesno iskustvo.

Stojić je izneo zanimljive ideje teško ostvariće za naše prilike u bliskoj budućnosti. Proteći će mnogo vode Savom i Dunavom dok po tom pitanju ne budemo dostigli zagrebački Dinamo koji je nedavno mladog igrača prodao za 15 miliona evra, što je za večite reivale nemoguća misija, a o ostalima da ne govorimo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x