Slavi se Sveti apostol Filip i Božićne poklade

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Vernici pravoslavne crkve u Vranju i Srbiji obeležavaju slavu Svetog apostola Filipa, praznik u narodu još poznat i kao Božićne poklade.

U crkvenom kalendaru obeležen je crnim, “masnim” slovima. Ovaj praznik je značajan po tome što su u ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se ponekad naziva i Filipovim postom.

Sveti apostol Filip rodom je iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj u kojoj su Jevreji hteli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustremi na Filipa da ga bije, odjednom oslepe i sav pocrni. Stradao je u 86. godini, tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu, ali uspeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo. Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima. Proslavi Božića, naime, prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade odnosno gozbe. Upravo one obiluju različitim narodnim običajima. Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove. Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada. Različiti običaji se vezuju za ovaj dan, što zavisi od kraja do kraja.

Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice. Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: “Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x