Sloga: Radnici italijanskog Falk Ista u Knjaževcu stupiće u štrajk 2. juna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Sindikat Sloga zvanična stranica
Podelite vest

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” sopštili su danas da će zaposleni u italijanskoj fabrici obuće Falk Ist u Knjaževcu, obustaviti rad u petak, 2. juna 2023. godine.

Obustava će, kako je navedeno, započeti okupljanjem radnika ispred kapije, unutar fabrike sa početkom u 6.50 časova i trajaće do ispunjenja postavljenih zahteva, koji uključuju povećanje zarada za 10 odsto, podizanje stimulansa sa trenutnih 2.000 dinara na 5.000 dinara i povećanje iznosa za topli obrok sa 150 na 200 dinara.

Ta akcija je usledila nakon dugotrajnog ignorisanja zahteva koje je sindikat  još početkom ove godine, u januaru, uputio poslodavcu kada je održan jednosatni štrajk upozorenja.

Sindikat je naveo da je, umesto konstruktivnog dijaloga, ovih dana na ponovljene zahteve obavešten mejlom da ih nije moguće ispuniti, bez dodatnog objašnjenja.

“Smatramo da su zahtevi radnika minimalni i opravdani i očekujemo da će poslodavac imati razumevanja i preduzeti korake ka njihovom ispunjenju”, navela je “Sloga”.

Radnici Falk Ista, uz podršku reprezentativnog sindikata “Sloga”, već su demonstrirali svoje nezadovoljstvo, posebno 2017. godine kada su takođe organizovali obustavu rada, kojoj se pridružilo preko 600 radnika.

Taj štrajk je tada uspešno rezultirao pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x