Soj omikron korona virusa identifikovan u Južnoj Africi, ali nije sigurno da se tamo i pojavio

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Novi soj korona virusa, nazvan omikron, prvi su identifikovali južnoafrički naučnici, ali nije sigurno da se i pojavio u Južnoj Africi. Za sada je varijanta omikron korona virusa registrovana još u Belgiji, Bocvani, Hongkongu i Izraelu.

U SAD ga za sada nema, saopštilli su centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), prenosi danas Glas Amerike (VOA). Veruje se da je omikron mnogo zarazniji od drugih varijanti korona virusa. U Južnoj Africi je uočen rast broja obolelih od prosečnih 200 dnevno na čak 2.465, za šta su naučnici okrivili novu varijantu korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da početni dokazi pokazuju da i oni koji su već imali kovid mogu da se zaraze omikronom. Omikron u sebi ima 30 mutacija što objašnjava zbog čega se tako lako širi.

Virusolog Lorens Jang opisao je omikron kao soj virusa koji do sada ima najviše mutacija, uključujući i one koje ranije nisu vidjene. Korona virus mutira uporedo sa širenjem, neke varijante prežive, neke odumru. Naučnici kažu da je moguće da je omikron nastao kod nekoga ko je već bio zaražen korona virusom, kao što je to već bio slučaj sa britanskim (alfa) sojem koji je nastao tako što je virus mutirao kod osobe sa kompromitovanim imunitetom.

Još se ne zna da li ova varijanta izaziva ozbiljnije kliničke slike od beta i delta varijante korona virusa. Takodje, biće potrebno vreme da se utvrdi da li su postojeće vakcine efikasne protiv omikrona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x