Šole: Kampanja povlačenja priznanja Kosova otežava napredovanje dijaloga

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Savetnik u američkom Ministarstvu spoljnih poslova Derek Šole (Chollet) izjavio je danas da SAD “kampanju povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, vide kao odvraćanje pažnje – što nije u duhu pronalaženja puta napred”.

Šole, koji će sledeće sedmice posetiti Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju, u intervjuu Glasu Amerike (Voice of America – VoA) je rekao da tako nešto nije u skladu sa predlogom Evropske unije o dijalogu koji vode dve strane.

“To nas ne približava ostvarenju evroatlantskih aspiracija obe zemlje, što njihovi lideri kažu da žele da učine. Želimo da se usredsredimo na to, a ne na ovakva odvraćanja pažnje”, dodao je američki zvaničnik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu, na godišnjoj konferenciji za novinare, da je devet država povuklo priznanje Kosova.

Šole je, govoreći o očekivanjima od posete Zapadnom Balkanu, ocenio da je aktuelni trenutak veoma važan za region, naročito kada je reč o odnosima Kosova i Srbije.

“Poslednjih nekoliko nedelja je, nažalost, zabeležen rast tenzija između Kosova i Srbije”, rekao je on i istakao da je dobra vest što su barikade uklonjene i otvoreni prelazi.

“Voleo bih da nismo proveli proteklih par nedelja usredsređeni na tu krizu, već bismo umesto toga voleli da budemo usredređeni na pitanje dijaloga, koji predvodi Evropska unija, a SAD u potpunosti podržavaju”, rekao je Šole.

Zvaničnik SAD je dodao da će to biti teme razgovora tokom posete američke delegacije regionu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x